RU
Оценка экономической эффективности технологии производства мороженого из кобыльего молока с добавлением полисахаридов

Номер: 2-3 (392), 2023
Страницы: 128-132
Раздел: Экономика пищевой промышленности
Автор(ы): Саукенова М.М., Нургалиева Б.М., Белоглазо- ва К.Е., Рысмухамбетова Г.Е., Ушакова Ю.В.

Аннотация:
Рассчитана экономическая эффективность внедрения в производство мороженого из кобыльего молока с до- бавлением полисахаридов (ПС). Установлено, что по органолептическим показателям мороженое из кобыльего молока с добавлением ПС не уступает традиционному из коровьего молока, что позволяет расширить ассортимент продуктов специализированного назначения. Для повышения качества выпускаемого продукта на всех технологических этапах – от приемки сырья до хранения и транспортировки готовой продукции – разработана блок-схема производства моро- женого с указанием контрольных критических точек (ККТ). Подобрана линия производства стоимостью 5676 тыс. р. По результатам экономических расчетов прибыль составит 35070,26 тыс. р. при годовой производственной мощности 511,85 т. Проведенные расчеты подтвердили, что данная разработка не только является перспективной с точки зрения получения прибыли, но и позволяет создать новые здоровьесберегающие технологии для широких слоев населения.

Ключевые слова: кобылье молоко, мороженое, блок-схема, линия производства мороженого, экономическая эффективность, диетическое и лечебное питание

EN
Evaluation of the economic efficiency of the production technology of ice-cream from mare’s milk with addition of polysaccharides

Number: 2-3 (392), 2023
Pages: 128-132
Section: Economics of the Food Industry
Authors(s): Saukenova M.M., Nurgalieva B.M., Beloglazo- va K.E., Rysmukhambetova G.E., Ushakova Yu.V.

Annotation:
The economic efficiency of introducing into the production of ice cream from mare’s milk with the addition of polysaccharides (PS) is calculated. It has been established that, in terms of organoleptic parameters, mare’s milk ice cream with the addition of PS is not inferior to traditional cow’s milk ice cream, which makes it possible to expand the range of specialized products. To improve the quality of the manufactured product at all technological stages – from the acceptance of raw materials to the storage and transportation of finished products – a block diagram of the production of ice cream has been developed, indicating control critical points (CCP). A production line worth 5676 thousand rubles was selected. Based on the results of economic calculations, the profit will amount to 35,070,26 thousand rubles. with an annual production capacity of 51,185 tons. Calculations have confirmed that this development is not only promising in terms of making a profit, but also allows you to create new health-saving technologies for the general population.

Keywords: mare’s milk, ice cream, flowchart, ice cream production line, economic efficiency, dietary and clinical nutrition

DOI: 10.26297/0579-3009.2023.2-3.20