RU
Разработка экспресс-метода определения йодного числа и содержания ω-3 жирных кислот в растительных маслах и животных жирах
Номер: 2-3 (392), 2023Страницы: 105-111
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Крапивин Г.Д., Строганова Т.А., Василин В.К.
Аннотация:
Изучен качественный и количественный состав нескольких образцов масел и жиров методом спектроскопии ядерного магнитного резонанса (ЯМР-спектроскопии). Предложен экспресс-метод определения степени ненасыщенности, йодного числа и содержания ω-3 кислот с использованием техники ЯМР. Для апробации проведены контрольные измерения указанных величин для исследуемых образцов методами, предусмотренными ГОСТ. Продемонстрировано, что метод ЯМР-спектроскопии позволяет как с достаточной точностью определять степень ненасыщенности масел и жиров, а следовательно, и величину йодного числа, так и достоверно и количественно устанавливать процентное содержание остатков ω-3 карбоновых кислот.
Ключевые слова: йодное число, степень ненасыщенности масел и жиров, ЯМР-спектроскопия, характеристичные сигналы
EN
Development of an express method for determining iodine number and content of ω-3 fatty acids residues in vegetable oils and animal fats
Number: 2-3 (392), 2023Pages: 105-111
Section: Research Methods, Quality and Food Safety
Authors(s): Krapivin G.D., Stroganova T.A., Vasilin V.K.
Annotation:
The qualitative and quantitative composition of several samples of oils and fats was studied by nuclear magnetic resonance spectroscopy (NMR spectroscopy). An express method for determining the degree of unsaturation, iodine number and content of ω-3 acids using NMR techniques is proposed. For approbation, control measurements of the indicated values for the test samples were carried out using the methods provided for by GOST. It has been demonstrated that the NMR spectroscopy method makes it possible both to determine with sufficient accuracy the degree of unsaturation of oils and fats, and hence the iodine number, and to reliably and quantitatively determine the percentage of ω-3 residues of carboxylic acids.
Keywords: iodine number, degree of unsaturation of oils and fats, NMR spectroscopy, characteristic signals
DOI: 10.26297/0579-3009.2023.2-3.17