RU
Технохимическая характеристика мелких рыб Дальневосточного бассейна и пути их рационального использования

Номер: 2-3 (392), 2023
Страницы: 6-9
Раздел: Пищевое сырье и ингредиенты
Автор(ы): Заяц Е.А., Ким Э.Н.

Аннотация:
В исследовании определены требования к рыбному сырью для производства консервов типа «Шпроты в масле». Проведен сравнительный анализ размерномассовых характеристик и химического состава мелких рыб Дальневосточного бассейна: морской малоротой корюшки (Hypomesus japonicus), тихоокеанской мойвы (Mallotus villosus catervarius) и японского анчоуса (Engraulis japonicus). Установлена приемлемость рыб Дальневосточного бассейна для производства консервов типа «Шпроты в масле».

Ключевые слова: консервы «Шпроты в масле», малоротая корюшка, тихоокеанская мойва, японский анчоус, технохимическая характеристика, рациональные пути использования

EN
Technochemical characteristics of small fish of the Far Eastern Basin and ways of their rational use

Number: 2-3 (392), 2023
Pages: 6-9
Section: Food raw and ingredients
Authors(s): Zayats E.A., Kim E.N.

Annotation:
Thestudydefinestherequirementsforfishrawmaterialsfortheproductionofcannedfoodsuchas«Spratsinoil».Acomparative analysis of the size-mass characteristics and chemical composition of small fish of the Far Eastern basin was carried out: small- mouthed smelt (Hypomesus japonicus), Pacific capelin (Mallotus villosus catervarius) and Japanese anchovy (Engraulis japonicus). The acceptability of fish from the Far East basin for the production of canned food such as «Sprats in oil» has been established.

Keywords: canned «Sprats in oil», small-mouthed smelt, Pacific capelin, Japanese anchovy, technochemical characteristics, rational ways of use

DOI: 10.26297/0579-3009.2023.2-3.1