RU
Исследование состава полярных липидов подсолнечного лецитина методом высокоэффективной жидкостной хроматографии

Номер: 6 (390), 2022
Страницы: 112-118
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Локтионов С.С., Кабратай И., Бутина Е.А., Копытова Н.С., Дубровская И.А

Аннотация:
Определение содержания и состава полярных липидов масличных семян – фосфолипидов и гликоли- пидов обусловливает поиск простых и надежных методов их идентификации. Предложен метод определения количественного состава фосфолипидов и гликолипидов в лецитинах, а также в составе липидсодержащих пищевых матриц, обогащенных лецитинами или содержащими эндогенные полярные липиды, основанный на применении высокоэффективной жидкостной хроматографии (ВЭЖХ) с УФ-детектором. Разделение полярных липидов осуществляли на колонке для ВЭЖХ DIOL 100 длинной 250 см и внутренним диаметром 4,6 мм, заполненной пори- стым силикагелем с химически связанными дигидроксипропановыми группами с размером частиц 5 мкм. В качест- ве подвижной фазы использовали систему, состоящую из гексана, изопропанола и ацетатного буферного раствора с рН 4,2, взятых в соотношении 8 : 8 : 1 соответственно. Объектом исследования были образцы ацетоннерастворимой фракции, а также производственные образцы жидких и обезжиренных подсолнечных лецитинов. В результате применения метода в подсолнечных лецитинах идентифицировано и определено количественное содержание трех групп гликолипидов, включая этерифицированные стерилглюкозиды (ASG); стерилглюкозиды (SG) и дига- лактозилдиацилглицеролы (DGDG), а также шести групп фосфолипидов, включая фосфатидилэтаноламины (PE), фосфатидилхолины (PC), фосфатидные кислоты (PA), фосфатидилсерины (PS), лизофосфатидилхолины (LPC) и фосфатидилинозитолы (PI). Установлено, что максимальная погрешность метода не превышает ±5,2%. Полу- ченные метрологические характеристики, а также простота и доступность метода при наличии системы ВЭЖХ делают возможным его внедрение в практику исследовательских лабораторий и лабораторий контроля качества

Ключевые слова: полярные липиды, фосфолипиды, гликолипиды, лецитины, высокоэффективная жидкостная хрома- тография, УФ-детектор, ацетоннерастворимая фракция, силикагель, методы исследования

EN
Study of the composition of polar lipids of sunflower lecithin by high performance liquid chromatography

Number: 6 (390), 2022
Pages: 112-118
Section: Methods of investigation, quality & safety of food products
Authors(s): Loktionov S.S., Kabratai I., Butina E.A., Kopytova N.S., Dubrovskaya I.A

Annotation:
Determination of the content and composition of polar lipids of oilseeds – phospholipids and glycolipids determines the search for simple and reliable methods of their identification. A method for determining the quantitative composition of phospholipids and glycolipids in lecithins, as well as in lipid-containing food matrices enriched with lecithins or containing endogenous polar lipids, based on the use of high-performance liquid chromatography (HPLC) with a UV-detector, is proposed. Polar lipids were separated on a 250 cm long DIOL 100 HPLC column with an internal diameter of 4.6 mm filled with porous silica gel with chemically bound dihydroxypropane groups with a particle size of 5 microns. As a mobile phase, a system consisting of hexane, isopropanol and an acetate buffer solution with a pH of 4,2, taken in a ratio of 8 : 8: 1 respectively was used. The object of the study were samples of acetone insoluble fraction, as well as production samples of liquid and fat-free sunflower lecithins. As a result of the application of the method in sunflower lecithins, the quantitative content of three groups of glycolipids, including esterified sterile glucosides (ASG), was identified and determined; sterylglucosides (SG) and digalactosyldiacylglycerols (DGDG), as well as six groups of phospholipids, including phosphatidylethanolamines (PE), phosphatidylcholines (PC), phosphatidic acids (PA), phosphatidylserines (PS), lysophosphatidylcholines (LPC) and phosphatidylinositols (PI). It has been established that the maximum error of the method does not exceed ±5,2%. The metrological characteristics obtained, as well as the simplicity and accessibility of the method in the presence of a HPLC system make it possible to introduce it into the practice of research laboratories and quality control laboratories

Keywords: polar lipids, phospholipids, glycolipids, lecithins, high-performance liquid chromatography, UV detector, acetoneinsoluble fraction, silica gel, research methods

DOI: 10.26297/0579-3009.2022.6.17