RU
Идентификация водных биоресурсов с применением методов молекулярной генетики

Номер: 4 (388), 2022
Страницы: 111-116
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): В.В. Горбачев, И.А. Никитин, Д.А. Велина, Е.Е. Пономарев

Аннотация:
Предлагается для применения алгоритм по определению видовой принадлежности водных биологических ресурсов, имеющих высокую гастрономическую ценность, на основе ДНК-анализа. Представлена подборка возможных рестриктаз для их идентификации. Были исследованы: палтус белокорый, палтус (чёрный) синекорый, краб камчатский, краб синий, краб колючий, минтай, кета, горбуша, нерка, кижуч (в том числе продукты их переработки: полуфабрикаты и икра). В качестве простого и доступного метода предлагалось использовать полиморфизм длины рестрикционных фрагментов (ПДРФ) рибосомальных генов митохондриального генома (мтДНК), обладающего с одной стороны достаточной избирательностью, а с другой – консервативностью, что делает его пригодным для идентификации близкородственных источников пищевого сырья.

Ключевые слова: краб, минтай, палтус, кета, горбуша, нерка, кижуч, икра, полиморфизм длины рестрикционных фрагментов, ДНК-анализ.

EN
Identification of aquatic biological resources using molecular genetics methods

Number: 4 (388), 2022
Pages: 111-116
Section: Methods of investigation, quality & safety of food products
Authors(s): Viktor V. Gorbachev, Igor A. Nikitin, Darya A. Velina, Evgeniy E. Ponomarev

Annotation:
An algorithm for determining the species of aquatic biological resources with high gastronomic value based on DNA analysis is proposed for application. A selection of possible restrictases for their identification is presented. The following were studied: white-throated halibut, blue-throated halibut, Kamchatka crab, blue crab, prickly crab, pollock, chum salmon, pink salmon, salmon, coho (including their processed products: semi-finished products and caviar). As a simple and accessible method, it was proposed to use the restriction fragment length polymorphism (RFLP) of ribosomal genes of the mitochondrial genome (mtDNA), which has sufficient selectivity on the one hand, and conservativeness on the other, which makes it suitable for identifying closely related sources of food raw materials.

Keywords: crab, pollock, halibut, chum salmon, pink salmon, salmon, coho caviar, restriction fragment length polymorphism, DNA analysis.

DOI: 10.26297/0579-3009.2022.4.20