RU
Влияние воздухопроницаемости бумаги и диаметра изделий из курительного табака на химический состав дыма

Номер: 4 (388), 2022
Страницы: 86-90
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): Е.Ю. Смирнова, Е.В. Гнучих

Аннотация:
Для разработки рекомендаций по снижению токсической нагрузки на потребителя исследовано влияние конструкционных параметров изделий из курительного табака на содержание никотина, смолы и монооксида углерода в дыме. Объектом исследования были образцы курительных изделий диаметром 5,2 и 7,2 мм, изготовленные из табака курительного тонкорезаного торговых марок Pepe, Stanley, Radmont и Corsar и бумаги для самокруток марок OCB, Mascotte, Gizeh. Рассмотрены технологические свойства указанного табачного сырья. Проведен анализ состава и воздухопроницаемости четырех видов бумаги. Установлено, что при использовании для изготовления курительных изделий бумаги низкой воздухопроницаемости на основе конопли содержание никотина и смолы в дыме изделий возросло соответственно до 73,86 и 69,23; 72,28 и 67,37; 53,28 и 83,28; 32,83 и 61,78% соответственно для табака Rich green (Pepe), American Blend (Stanley), Sweet Orange (Redmont), American Blend (Corsar) по сравнению с содержанием этих веществ в дыме аналогичных изделий из целлюлозы высокой воздухопроницаемости; увеличение диаметра изделия с 5,2 до 7,2 мм до 65% повышает содержание никотина и смолы в дыме.


Ключевые слова: табачное сырье, удельный объем табака, удельный расход табака, бумага для самокруток, воздухопроницаемость бумаги, химический состав дыма, никотин, смола, монооксид углерода

EN
Influence of the paper air permeability and the diameter of tobacco products on the chemical composition of smoke

Number: 4 (388), 2022
Pages: 86-90
Section: Food engineering, processes, equipment & automation of food production
Authors(s): Ekaterina Y. Smirnova, Evgeniya V. Gnuchikh

Annotation:
To develop recommendations for reducing the toxic load on the consumer, the influence of the design parameters of tobacco products from tobacco on the content of nicotine, tar, and carbon monoxide in the smoke was studied. The object of the study were samples of smoking products with a diameter of 5,2 and 7,2 mm, made of fine cut tobacco of the Pepe, Stanley, Radmont and Corsar brands and paper for self-rolled cigarettes of the OCB, Mascotte, Gizeh brands. The technological properties of the specified tobacco raw materials are considered. The analysis of the composition and air permeability of four types of paper is carried out. It was found that when using paper with low air permeability hemp-based for the manufacture of smoking products, the nicotine and tar content in the smoke of the products increased respectively to 73,86 and 69,23; 72,28 and 67,37; 53,28 and 83,28; 32,83 and 61,78% respectively for tobacco Rich green (Pepe), American Blend (Stanley), Sweet Orange (Redmont), American Blend (Corsar) compared with the content of these substances in the smoke of similar products from cellulose with high air permeability; increasing the diameter of the product from 5,2 to 7,2 mm to 65% increases the content of nicotine and tar in the smoke.

Keywords: raw tobacco, specific volume of tobacco, specific consumption of tobacco, roll-up paper, air permeability of paper, chemical composition of smoke, nicotine, tar, carbon monoxide

DOI: 10.26297/0579-3009.2022.4.15