RU
Влияние вакуумной СВЧ-обработки семян льна на съем и оксистабильность прессового масла

Номер: 2-3 (400), 2025
Страницы: 50-56
Раздел: Технология
Автор(ы): Калиенко Е.А., Мустафаев С.К., Ефименко С.Г., Пензин В.В.

Аннотация:
Недостатками традиционной технологии переработки семян льна холодным прессованием в диапазоне температур от 50 до 70°С являются низкий съем масла и высокая себестоимость готового продукта. Повысить съем льняного масла можно увеличением температуры прессования семян, однако это сопровождается возрастанием показателей окислительной порчи и снижением оксистабильности масла. Перспективным решением является вакуумирование и СВЧ-обработка семян льна перед прессованием. Материалом исследования были семена высоколиноленового сорта льна ВНИИМК 620. СВЧ-обработку семян льна под вакуумом проводили на разработанной пилотной вакуумной СВЧ-установке «Альта-ЛМ». Показано, что предварительная СВЧ-обработка семян льна увеличивает съем прессового льняного масла, а при температуре 60°С и темпе нагрева 0,3°С/с позволяет получать мас-ло с наименьшими значениями кислотного и перекисного чисел по сравнению с другими изученными режимами СВЧ-обработки. Выявлено, что вакуумирование семян льна в течение 30 мин с остаточным давлением 4 кПа перед СВЧ-обработкой по установленным режимам позволяет значимо снизить перекисное и кислотное числа получаемого прессового масла. Вакуумирование перед СВЧ-обработкой минимизирует потерю токоферолов при ускоренном окислении в основном за счет их основного изомера γ-токоферола, при этом содержание δ-токоферола не меняется, а α-токоферола – меняется незначительно. Установлено, что переработка семян льна по опытной технологии при остаточном давлении 4 кПа и температуре 70°С позволяет увеличить съем масла более чем на 6%, при этом его качество по кислотному и перекисному числам сохраняется, а массовая доля масла в жмыхе почти на 3% ниже кон-троля, что предпочтительнее для производства функциональных продуктов питания и фармацевтической продукции.

Ключевые слова: семена льна, ω-3 линоленовая кислота, СВЧ-обработка, вакуумирование, оксистабильность масла, холодный отжим, токоферолы

EN
Influence of vacuum microwave treatment of flax seeds on the yield and oxystability of press oil

Number: 2-3 (400), 2025
Pages: 50-56
Section: Technology
Authors(s): Kalienko E.A., Mustafaev S.K., Efimenko S.G., Penzin V.V.

Annotation:
The disadvantages of the traditional technology of processing flax seeds by cold pressing in the temperature range from 50 to 70°C are low oil yield and high cost of the finished product. It is possible to increase the yield of linseed oil by increasing the seed pressing temperature, but this is accompanied by an increase in oxidative damage indicators and a decrease in the oxystability of the oil. A promising solution is vacuumization and microwave treatment of flax seeds before pressing. The study material was seeds of the high-linolenic flax variety VNIIMK 620. Microwave treatment of flax seeds under vacuum was carried out on the developed pilot vacuum microwave installation «Alta-LM». It was shown that preliminary microwave treatment of flax seeds increases the yield of pressed linseed oil, and at a temperature of 60°C and a heating rate of 0,3°C/s it allows obtaining oil with the lowest values of acid and peroxide numbers compared to other studied microwave treatment modes. It was found that vacuuming of flax seeds for 30 min with a residual pressure of 4 kPa before microwave processing according to the established modes allows to significantly reduce the peroxide and acid numbers of the obtained pressed oil. Vacuuming before microwave processing minimizes the loss of tocopherols during accelerated oxidation, mainly due to their main isomer γ-tocopherol, while the content of δ-tocopherol does not change, and α-tocopherol changes insignificantly. It was found that processing of flax seeds according to the experimental technology at a residual pressure of 4 kPa and a temperature of 70°C allows to increase the oil recovery by more than 6%, while its quality in terms of acid and peroxide numbers is preserved, and the mass fraction of oil in the cake is almost 3% lower than the control, which is preferable for the production of functional foods and pharmaceuticals.

Keywords: flax seeds, ω-3 linolenic acid, microwave treatment, vacuuming, oxystability, cold pressing, tocopherols

DOI: 10.26297/0579-3009.2025.2-3.8