RU
Автохтоны, аборигены и аллохтоны в российском виноделии

Номер: 1 (399), 2025
Страницы: 11-20
Раздел: Инновационные технологии переработки растительного сырья и современные направления развития виноградарства и виноделия
Автор(ы): Егоров Е.А., Ильина И.А., Агеева Н.М., Алейникова Г.Ю., Петров В.С., Шелудько О.Н.

Аннотация:
Популярность автохтонных сортов винограда среди российских производителей вина растет с каж-дым годом. Проведен обзор литературы и справочных документов по определению древних сортов виногра-да: автохтонов, аборигенов и аллохтонов, рассмотрены трактовки этих терминов. Глубина поиска составля-ла 10 лет. Источником информации были книги и статьи отечественных и зарубежных ученых, размещенные на eLIBRARY.RU (РИНЦ), AGRIS, Web of Science, Scopus, ScienceDirect, а также справочники, реестры, толковые словари и энциклопедии. Публикации дифференцировали по регионам виноградарства и виноделия Российской Федерации. Проанализированы основные древние сорта регионов Юга России: Астраханской, Волгоградской, Ро-стовской областей, Краснодарского края, Республик Дагестан и Крым. Приведены особенности их переработки и наиболее известные вина. Предложено считать, что аборигенным сортом может быть и автохтон (возникший, эволюционирующий и произрастающий в данной местности), и аллохтон (произрастающий в данной местности, но эволюционно возникший за ее пределами). Отмечено, что в российском виноделии наиболее известны автохтоны Дона, но вина из автохтонных сортов вырабатывают по традиционным технологиям без учета сортовых особенно-стей. Обоснована необходимость разработки и внедрения наукоемких сорториентированных технологий с последу-ющим масштабированием в производство уникальных вин из автохтонных сортов винограда России. Для виноделия Краснодарского края предложено использовать сорта винограда, полученные скрещиванием различных автохтонов с адаптацией к условиям внешней среды (климат, почва) региона, и назвать их «условно автохтонные». Доказано, что автохтонные сорта винограда и вина, произведенные из них, представляют собой ценное генетическое насле-дие. Их исследование перспективно для российского виноделия и имеет первостепенное хозяйственное значение для устойчивого развития местного виноградарства как источник генов в прикладных селекционных программах региона.

Ключевые слова: аборигены, аллохтоны, местные сорта винограда, вина из автохтонных сортов

EN
Autochthones, aborigines and allochtones in Russian winemaking

Number: 1 (399), 2025
Pages: 11-20
Section: Innovative technologies for processing plant materials and modern directions of development of viticulture and winemaking
Authors(s): Egorov E.A., Ilina I.A., Ageeva N.M., Aleynikova G.Yu., Petrov V.S., Sheludko O.N.

Annotation:
The popularity of autochthonous grape varieties among Russian wine producers is growing every year. A review of literature and reference documents on the defi nition of ancient grape varieties: autochthons, aborigines and allochthons was conducted, and interpretations of these terms were considered. The search depth was 10 years. The source of information was books and articles by domestic and foreign scientists posted on eLIBRARY.RU (RINTS), AGRIS, Web of Science, Scopus, ScienceDirect, as well as reference books, registers, explanatory dictionaries and encyclopedias. Publications were differentiated by the regions of viticulture and winemaking of the Russian Federation. The main ancient varieties of the regions of the South of Russia were analyzed: Astrakhan, Volgograd, Rostov regions, Krasnodar Territory, the Republics of Dagestan and Crimea. Features of their processing and the most famous wines are given. It is suggested that an aboriginal variety can be either an autochthon (originating, evolving and growing in a given area) or an allochthon (growing in a given area, but evolutionarily originating outside of it). It is noted that in Russian winemaking, the most famous are the autochthons of the Don, but wines from autochthonous varieties are produced using traditional technologies without taking into account varietal characteristics. The need to develop and implement science-intensive variety-oriented technologies with subsequent scaling in the production of unique wines from autochthonous grape varieties of Russia is substantiated. For winemaking in the Krasnodar Territory, it is proposed to use grape varieties obtained by crossing different autochthons with adaptation to the environmental conditions (climate, soil) of the region, and call them «conditionally autochthonous». It is proven that autochthonous grape varieties and wines made from them represent a valuable genetic heritage. Their research is promising for Russian winemaking and is of primary economic importance for the sustainable development of local viticulture as a source of genes in the region’s applied breeding programs.

Keywords: autochthons, aborigines, allochthons, local grape varieties, wines from autochthonous varieties

DOI: 10.26297/0579-3009.2025.1.1