RU
Влияние условий и продолжительности хранения ягод земляники в полимерной упаковке на развитие микробных сообществ

Номер: 5-6 (394), 2023
Страницы: 67-72
Раздел: Технология
Автор(ы): Г.П. Чекрыга, О.В. Голуб, О.К. Мотовилов, В.А. Петрук

Аннотация:
Ягоды земляники обладают быстрой послеуборочной потерей качества и высокой восприимчивостью к микробным инфекциям. Цель исследования – определить влияние условий и сроков хранения на развитие микробных сообществ ягод земляники, упакованных в полимерную упаковку. Объект исследований – филлосферные микроорганизмы ягод земляники сорта Фестивальная, собранных в Новосибирской области. Хранение ягод осуществляли при условиях: I вариант – температура днем (25 ± 2)°С, ночью (14 ± 2)°С, влажность 67–72%, продолжительность хранения 72 ч; II – температура (18 ± 2)°С, влажность 90–95%, продолжительность хранения 72 ч; III – температура (4 ± 2)°С, влажность 90–95%; продолжительность хранения 120 ч. Исследования микроорганизмов проводили стандартными методами. Установлено, что в микробиоте свежесобранных ягод присутствовали МАФАнМ, представленные бактериями молочнокислыми, группы кишечной палочки, Pseudomonas spp. и Bacillus spp., грибами родов Aspergillus, Penicilliium, Mucor, Cladosporium, Alternaria, дрожжеподобными грибами родов Aureobasidium, Candida, дрожжами рода Cryptococcus. При I варианте хранения отмечено снижение численности бактерий рода Bacillus, титров молочнокислых бактерий и бактерий группы кишечной палочки (БГКП), незначительное увеличение количества бактерий рода Pseudomonas. При II варианте хранения наблюдали увеличение титров БГКП и молочнокислых бактерий, численности бактерий рода Bacillus, уменьшение количества бактерий рода Pseudomonas; интенсивное развитие грибов рода Mucor; появление грибов родов Botritis и Rhizopus. При III варианте хранения зафиксировано отсутствие БГКП, снижение титра молочнокислых бактерий, бактерий родов Bacillus и Pseudomonas; развитие грибов рода Mucor, Trichoderma и Stemphylium. Патогенные бактерии рода Salmonella не выявлены ни в одном образце. На содержание общего количества МАФАнМ, а также плесневых грибов оказывала влияние продолжительность хранения в отличие от условий хранения (температуры и относительной влажности воздуха); взаимодействие данных факторов наиболее значимо для плесневых грибов, менее – для МАФАнМ. На содержание плесневых грибов и дрожжей существенное влияние оказывали условия хранения, менее значимое – срок хранения, взаимодействие этих факторов носило слагаемый характер. На содержание бактерий исследованные факторы оказывали практически равное влияние. Количественные и качественные различия микробиоты ягод земляники свидетельствуют о прямой зависимости от условий и сроков хранения.

Ключевые слова: ягоды земляники, эпифитные микроорганизмы, бактерии, дрожжи, микобиота, условия и продолжительность хранения

EN
Influence of conditions and storage duration of strawberries in polymer packaging on the development of microbial communities

Number: 5-6 (394), 2023
Pages: 67-72
Section: Technology
Authors(s): Chekryga G.P., Golub O.V., Motovilov O.K., Petruk V.A.

Annotation:
Strawberries have a rapid post-harvest quality loss and a high susceptibility to microbial infections. The purpose of the study is to determine the effect of storage conditions and terms on the development of microbial communities of strawberries packed in polymer packaging. The objects of research are phyllospheric microorganisms of strawberries of the variety of the Festivalnaya, collected in the Novosibirsk region. Berries were stored under the following conditions: option I – daytime temperature (25 ± 2)°C, at night (14 ± 2)°C, humidity 67–72%, storage duration 72 h; II – temperature (18 ± 2)°C, humidity 90–95%, storage duration 72 h; III – temperature (4 ± 2)°C, humidity 90–95%; storage duration 120 h. Studies of microorganisms were carried out by standard methods. It was established that in the microbiota of freshly picked berries there were MAFAnM, represented by lactic acid bacteria, the group of Escherichia coli, Pseudomonas spp. and Bacillus spp., fungi of the genera Aspergillus, Penicilliium, Mucor, Cladosporium, Alternaria, yeast-like fungi of the genera Aureobasidium, Candida, yeast of the genus Cryptococcus. With the I storage option a decrease in the number of bacteria of the genus Bacillus, titers of lactic acid bacteria and bacteria of the E. coli group, a slight increase in the number of bacteria of the genus Pseudomonas was noted. In the second storage variant, an increase in the titer of of bacteria of the E. coli group and lactic acid bacteria, the number of bacteria of the genus Bacillus, a decrease in the number of bacteria of the genus Pseudomonas; intensive development of fungi of the genus Mucor; the appearance of fungi of the genera Botritis and Rhizopus were observed. In the III storage variant, the absence of BHCP was recorded, a decrease in the titer of lactic acid bacteria, bacteria of the genera Bacillus and Pseudomonas; the development of fungi of the genus Mucor, Trichoderma and Stemphylium. Pathogenic bacteria of the genus Salmonella were not detected in any sample. In the III storage variant, the absence of bacteria of the E. coli group was recorded, a decrease in the titer of lactic acid bacteria, bacteria of the genera Bacillus and Pseudomonas; the development of fungi of the genus Mucor, Trichoderma and Stemphylium. Pathogenic bacteria of the genus Salmonella were not detected in any sample. The content of the total amount of MAFAnM, as well as mold fungi, was influenced by the duration of storage, in contrast to storage conditions (temperature and relative humidity); the interaction of these factors is most significant for mold fungi, less so for MAFAnM. The content of mold fungi and yeast was significantly affected by storage conditions and low shelf life, their interaction was of a summand character. The studied factors had almost equal influence on the content of bacteria. Quantitative and qualitative differences in the microbiota of strawberries indicate a direct dependence on storage conditions and terms.

Keywords: strawberry berries, epiphytic microorganisms, bacteria, yeast, mycobiota, storage conditions and duration

DOI: 10.26297/0579-3009.2023.5-6.10