RU
Исследование закономерностей экстракции пролина из водных растворов с применением поли-N-винилпирролидона

Номер: 4 (393), 2023
Страницы: 15-19
Раздел: Химия пищевых продуктов и материалов
Автор(ы): Марченко Л.А., Мокшина Н.Я., Пахомова О.А., Иванчура П.В., Канныкин С.В., Ниживенко В.Н.

Аннотация:
Пролин – заменимая гетероциклическая аминокислота – играет важную роль в обеспечении жизнедеятельности организма человека, поэтому разработка экспрессных и легко воспроизводимых методик извлечения и определения пролина в водных объектах и пищевых продуктах актуальна. Исследован процесс экстракции пролина и спектроскопически определено его содержание в водной фазе. В качестве экстрагента использовали синтезированный поли-N-винилпирролидон (ПВП) – безопасный водорастворимый полимер со средневязкостной молекулярной массой от 10000 до 94000. Рассчитан гидродинамический радиус частиц полимера. Предложен механизм межфазного распределения аналита с участием молекул воды, рассчитаны количественные экстракционные характеристики. Приведены результаты экстракции пролина из водных растворов, экстрагированного с применением ПВП. Установлено, что степень однократного извлечения пролина составляет 78% при соотношении водной и органической фаз 10 : 4 и минимальной молекулярной массе полимера. Показано, что для полного извлечения пролина из водного раствора достаточно двукратной экстракции ПВП.

Ключевые слова: пролин, поли-N-винилпирролидон, экстракция, степень извлечения

EN
Investigation of the regularities of proline extraction from aqueous solutions using poly-N-vinylpirrolidone

Number: 4 (393), 2023
Pages: 15-19
Section: Chemistry of food and materials
Authors(s): Lyudmila A. Marchenko, Nadezhda Ya. Mokshina, Oksana A. Pakhomova, Pavel V. Ivanchura, Sergey V. Kannykin, Vyacheslav N. Nizhivenko

Annotation:
Proline, a replaceable heterocyclic amino acid, plays an important role in ensuring the vital activity of the human body, therefore, the development of express and easily reproducible methods for extracting and determining proline in water bodies and food products is relevant. The proline extraction process was investigated and its content in the aqueous phase was spectroscopically determined. Synthesized poly-N-vinylpyrrolidone (PVP), a safe water-soluble polymer with a medium-viscosity molecular weight from 10000 to 94000, was used as an extractant. The hydrodynamic radius of polymer particles is calculated. The mechanism of the interphase distribution of the analyte with the participation of water molecules is proposed, quantitative extraction characteristics are calculated. The results of proline extraction from aqueous solutions extracted using PVP are presented. It was found that the degree of single extraction of proline is 78% with a ratio of the aqueous and organic phases of 10 : 4 and the minimum molecular weight of the polymer. It is shown that double extraction of PVP is sufficient for complete extraction of proline from an aqueous solution.

Keywords: proline, poly-N-vinylpyrrolidone, extraction, degree of extraction

DOI: 10.26297/0579-3009.2023.4.3