RU
Производство коньячных дистиллятов на перегонной установке модели ВАНД-КМ-01

Номер: 4 (393), 2023
Страницы: 94-101
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): П.П. Любченков, Д.П. Любченков, А.Б. Иразиханов

Аннотация:
Приведено описание основных конструктивных решений коньячной перегонной установки непрерывного действия модели ВАНД-КМ-01, которая предусматривает фракционную перегонку виноматериалов с отбором дистиллята из укрепляющей части колонны непосредственно из спиртового парового потока без стадии производства спирта-сырца. Даны рекомендации по оптимальным конструктивным и технологическим решениям для оборудования установки. Проведено обобщение результатов обследования режимов работы установки в производственных условиях. Выявлены закономерности распределения основных групп компонентов коньячного дистиллята при непрерывной перегонке виноматериалов, на основе которых разработан модернизированный вариант установки ВАНД-КМ-01. Он предусматривает направленное регулирование состава коньячного дистиллята за счет создания по высоте укрепляющей части колонны зон накопления компонентов дистиллята. Модернизированная установка испытана в производственных условиях ООО «Виски России» в период сезона виноделия 2022 г. Определены оптимальные режимные параметры работы оборудования. Установлено, что при производстве коньячных дистиллятов образование зон концентрирования компонентов в укрепляющей части колонны происходит при условии достижения на верхней массообменной тарелке концентрации этилового спирта в пределах 95,5–96,5% об. В этом случае регулирование состава дистиллята по высшим спиртам, средним эфирам и альдегидам достигается за счет отбора дистиллята из жидкостного потока разных зон по высоте укрепляющей части колонны. Проведена дегустация дистиллятов различного состава, по результатам которой высшие органолептические оценки получили дистилляты с содержанием этилового спирта 68–73% об.

Ключевые слова: виноматериал, дистиллят, перегонная установка, массообменная тарелка, органолептические показатели, физико-химические показатели, высшие спирты, средние эфиры, альдегиды

EN
Production of cognac distillates at the distillation plant model VAND-KM-01

Number: 4 (393), 2023
Pages: 94-101
Section: Food engineering, Processes, Equipment and Automation of Food Production
Authors(s): Pavel P. Lyubchenkov, Dmitriy P. Lyubchenkov, Alibek B. Irazikhanov

Annotation:
A description is given of the main design solutions of a continuous cognac distillation unit model VAND-KM-01, which provides for fractional distillation of wine materials with the selection of distillate from the strengthening part of the column directly from the alcohol vapor stream without the stage of raw alcohol production. Recommendations are given on optimal design and technological solutions for the installation equipment. A generalization of the results of a survey of the operating modes of the installation under production conditions was carried out. Patterns of distribution of the main groups of cognac distillate components during the continuous distillation of wine materials have been identified, on the basis of which a modernized version of the VAND-KM-01 installation has been developed. It provides for targeted regulation of the composition of cognac distillate by creating zones of accumulation of distillate components along the height of the reinforcing part of the column. The modernized installation was tested in the production conditions of LLC «Whiskey Russia» during the 2022 winemaking season. The optimal operating parameters of the equipment were determined. It has been established that in the production of cognac distillates, the formation of zones of concentration of components in the reinforcing part of the column occurs provided that the concentration of ethyl alcohol on the upper mass transfer plate reaches within the range of 95,5–96,5% vol. In this case, regulation of the composition of the distillate in terms of higher alcohols, middle ethers and aldehydes is achieved by selecting the distillate from the liquid flow of different zones along the height of the reinforcing part of the column. A tasting of distillates of various compositions was carried out, according to the results of which distillates with an ethyl alcohol content of 68–73% vol. received the highest organoleptic ratings.

Keywords: wine material, distillate, distillation plant, mass transfer plate, organoleptic indicators, physical and chemical indicators, higher alcohols, medium esters, aldehydes

DOI: 10.26297/0579-3009.2023.4.16