RU
Методика технологического расчета пленочного дезодоратора
Номер: 4 (393), 2023Страницы: 89-93
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): О.И. Никонов, Н.Н. Белина, А.В. Гукасян, Е.Г. Степанова
Аннотация:
Приведена методика расчета процесса дезодорации в тонком слое. По данной методике на примере дезодоратора для подсолнечного масла показан расчет основных параметров дезодорации, таких как гидродинамические параметры пленки масла, количество удаляемых в процессе дезодорации летучих веществ, критерии Рейнольдса, Прандтля, Нуссельта для пара, а также коэффициент массоотдачи для пара. Установлены параметры массообмена для жидкой фазы, коэффициенты массопередачи и массообмена, определена разность концентраций одорирующих веществ. С использованием предложенной методики технологического расчета рассчитаны парамет-ры, необходимые для проектирования дезодоратора: диаметр проектируемого аппарата, площадь поверхности стекающей пленки, а также количество пластин, на поверхности которых проходит массообмен, и их длину. Приведена схема дезодоратора, для которого осуществлен технологический расчет, освещены особенности его конструкции.
Ключевые слова: дезодорация, технологический расчет, массообмен, коэффициент массопередачи
EN
Method of technological calculation of a film deodoriator
Number: 4 (393), 2023Pages: 89-93
Section: Food engineering, Processes, Equipment and Automation of Food Production
Authors(s): Oleg I. Nikonov, Nataliya N. Belina, Aleksandr V. Gukasyan, Evgeniya G. Stepanova
Annotation:
A method for calculating the deodorization process in a thin layer is given. According to this method, using the example of a deodorizer for sunflower oil, the calculation of the main deodorization parameters, such as the hydrodynamic parameters of the oil film, the amount of volatile substances removed during deodorization, the Reynolds, Prandtl, Nusselt criteria for steam, as well as the mass transfer coefficient for steam, is shown. The parameters of mass transfer for the liquid phase, the coefficients of mass transfer and mass transfer are established, the difference in the concentrations of odorizing substances is determined. Using the proposed method of technological calculation, the parameters necessary for designing a deodorizer were calculated: the diameter of the device being designed, the surface area of the flowing film, as well as the number of plates on the surface of which mass transfer takes place, and their length. The scheme of the deodorizer is given, for which the technological calculation is carried out, the features of its design are highlighted.
Keywords: deodorization, technological calculation, mass-transfer, mass-transfer coefficient
DOI: 10.26297/0579-3009.2023.4.15