RU
Разработка системы контроля процесса консервирования органопрепаратов на мясоперерабатывающем предприятии

Номер: 1 (391), 2023
Страницы: 120-123
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Разумовская Е.С.

Аннотация:
Анализ рынка мясоперерабатывающей промышленности свидетельствует о том, что использование побочных продуктов убоя актуально. Специальное сырье нашло широкое применение не только в фармацевтике, но и в биотехнологии. Качество биологического сырья напрямую зависит от контроля технологического процесса. Применяемые способы консервирования позволят сохранить биологические свойства органопрепаратов. На примере производства по заготовлению тимуса и головного мозга КРС была оценена организация процесса контроля и описаны органолептические и качественные характеристики продукции на соответствие критериям нормативных документов. Дана оценка эффективности внедрения системы НАССР.

Ключевые слова: контроль производства, переработка продуктов убоя, качество специального сырья

EN
Development of a control system for the process of preserving organic preparations at a meat processing plant

Number: 1 (391), 2023
Pages: 120-123
Section: Research Methods, Quality and Food Safety
Authors(s): Razumovskaya E.S.

Annotation:
An analysis of the meat processing industry market indicates that the use of slaughter by-products is relevant today. Special raw materials have found wide application not only in pharmaceuticals, but also for the needs of biotechnology. The quality of biological raw materials directly depends on the control of the technological process. The applied preservation methods will allow preserving the biological properties of organ preparations. On the example of production for the preparation of thymus and the brain of cattle, the organization of the control process was evaluated and the organoleptic and quality characteristics of the products were described for compliance with the criteria of regulatory documents. An assessment of the effectiveness of the implementation of the HACCP system is given.

Keywords: production control, food processing, slaughter quality of special raw materials

DOI: 10.26297/0579-3009.2023.1.19