RU
Методы управления скоростью протекания биохимических процессов при хранении яблок
Номер: 5 (389), 2022Страницы: 79-82
Раздел: Методы контроля качества, безопасности и идентификации продовольственного сырья, продуктов питания, пищевых и биологически активных добавок
Автор(ы): Т.Г. Причко, И.Х. Тхамокова, Т.Л. Смелик
Аннотация:
В статье представлены результаты изменения химических процессов при хранении яблок новых интродуцированных сортов (Голден Рейнджерс, Голд Пнк, Голд Раш) в результате применения технологии SmartFreshТМ. Выполненная послеуборочная обработка регулятором роста – препаратом SmartFreshТМ – позволяет управлять скоростью выделения этилена яблоками за счет блокирования точек его выделения, что в сочетании с технологическими параметрами хранения позволяет максимально сохранить пищевую ценность и биологические свойства плодов, снизить потери от развития физиологических заболеваний особенно в период реализации после длительного хранения.
Ключевые слова: плоды яблони, хранение, биохимические процессы, 1-метилциклопропен, послеуборочная обработка
EN
Methods for controlling the speed of leakage of biochemical processes when storing apples
Number: 5 (389), 2022Pages: 79-82
Section: Methods for quality control, safety and identification of food raw materials, foodstuffs, food and biologically active additives
Authors(s): T.G. Prichko, I.Kh. Thamokova, T.L. Smelik
Annotation:
The article presents the results of changes in chemical processes during the storage of apples of new introduced varieties (Golden Rangers, Gold Pnk, Gold Rush) as a result of the use of SmartFresh TM technology. The post-harvest treatment performed by the growth regulator, the SmartFresh TM preparation, allows you to control the rate of ethylene release by apples by blocking the points of its release, which, in combination with the technological parameters of storage, allows you to preserve the nutritional value and biological properties of fruits as much as possible, reduce losses from the development of physiological diseases, especially during the implementation period after long-term storage.
Keywords: apple fruits, storage, biochemical processes, 1-methylcyclopropene, post-harvest treatment
DOI: 10.26297/0579-3009.2022.5.17