RU
Определение d-энантиомеров аминокислот в белках животного происхождения методом вэжх с масс-спектрометрическим детектированием

Номер: 5 (389), 2022
Страницы: 62-66
Раздел: Методы контроля качества, безопасности и идентификации продовольственного сырья, продуктов питания, пищевых и биологически активных добавок
Автор(ы): А.С. Князева, Н.Л. Вострикова, А.В. Куликовский, Д.А. Утьянов, А.А. Курзова

Аннотация:
Ксенобиотики, в частности D-энантиомеры аминокислот, как и нутриенты, попадают в организм с пищей. В результате проведенного исследования подобраны и апробированы условия хроматографического разделения L- и D-форм шести незаменимых аминокислот – лейцина, изолейцина, фенилаланина, аланина, метионина, треонина. Разработанная комплексная методология определения посттрансляционных модификаций позволит проводить анализ без дополнительной дериватизации, что минимизирует потери D-энантиомеров аминокислот.

Ключевые слова: продукты питания, D-энантиомеры аминокислот, рацемизация, ВЭЖХ-МС/МС, дериватизация, хиральный агент, изомеры

EN
Determination of d-enantiomers of amino acids in proteins of animal origin by hplc with mass spectrometric detection

Number: 5 (389), 2022
Pages: 62-66
Section: Methods for quality control, safety and identification of food raw materials, foodstuffs, food and biologically active additives
Authors(s): Aleksandra S. Knyazeva, Natalya L. Vostrikova, Andrey V. Kulikovskiy, Dmitriy A. Utyanov, Anastasiya A. Kurzova

Annotation:
Xenobiotics, in particular D-enantiomers of amino acids, as well as nutrients, enter the body with food. As a result of the study, the conditions for chromatographic separation of L- and D-forms of six essential amino acids – leucine, isoleucine, phenylalanine, alanine, methionine, threonine – were selected and tested. The developed comprehensive methodology for determining posttranslational modifications will allow analysis without additional derivatization, which minimizes the loss of D-enantiomers of amino acids.

Keywords: foodstuffs, D-enantiomers of amino acids, HPLC-MS/MS, racemization, derivatization, chiral agent, isomers

DOI: 10.26297/0579-3009.2022.5.14