RU
Влияние обработки электромагнитными полями на активность пероксидазы и содержание полифенолов в капусте при хранении
Номер: 5-6 (383-384), 2021Страницы: 21-25
Раздел: Технология
Автор(ы): Т.В. Першакова, Г.А. Купин, А.А. Тягущева, В.Н. Алёшин
Аннотация:
Для увеличения масштабов производства и переработки растительного сочного сырья и сокращения использования химических пестицидов применяются различные виды физической обработки, в том числе электромагнитные поля (ЭМП). Представлены результаты изучения влияния ЭМП крайне низкой частоты (ЭМП КНЧ) на активность пероксидазы и содержание полифенольных веществ в белокочанной капусте сорта Белтис и цветной капусте сорта Ардент при хранении. Образцы обрабатывались ЭМП (25 Гц, 10 мТл, 30 мин) на лабораторной экспериментальной установке и хранились в течение 21 сут при t (4±1)°С и относительной влажности воздуха (75±3)%. Установлено, что обработка капусты белокочанной привела к увеличению активности пероксидазы на 70% через 7 сут, а через 21 сут хранения - увеличению пероксидазы на 25% и уменьшению полифенольных веществ на 13,7%. В обработанных образцах цветной капусты увеличилась активность пероксидазы на 54% через 7 сут и на 62 % через 14 сут хранения, а также количество полифенольных веществ на 8% через 21 сут хранения. Изучение закономерностей влияния обработки растительного сочного сырья ЭМП КНЧ на индукцию резистентности позволяет разработать на их основе новые способы хранения.
Ключевые слова: капуста белокочанная, капуста цветная, электромагнитные поля крайне низких частот, индуцированная резистентность, пероксидаза, общие полифенолы
EN
Effect of electromagnetic fields treatment on peroxidase activity and polyphenol content in cabbage during storage
Number: 5-6 (383-384), 2021Pages: 21-25
Section: Technology
Authors(s): T.V. Pershakova, G.A. Kupin, A.A. Tyagushcheva, V.N. Aleshin
Annotation:
In order to increase the scale of production and processing of vegetable juicy raw materials, it is necessary to timely develop new efficient, economical and environmentally friendly storage technologies. One possible way to reduce the use of chemical pesticides is through the use of various types of physical treatments, including electromagnetic fields. The article presents the results of studying the influence of extremely low frequency electromagnetic fields on the peroxidase activity and the total polyphenolic content in the white cabbage cultivar Beltis and the cauliflower cultivar Ardent during storage. The objects of research were treated with an electromagnetic field (25 Hz, 10mT, 30 min) in a laboratory experimental setup and were stored for 21 days at a temperature of 4±1°С and air relative humidity of (75±3)%. It was found that, in comparison with the control, the treatment of white cabbage leads to an increase in peroxidase activity by 70% after 7 days and by 25% after 21 days of storage, and an increase in peroxidase by 25% and a decrease in polyphenolic substances by 13.7% after 21 days of storage. It was also found that, in comparison with the control, the treatment of cauliflower leads to an increase in peroxidase activity by 54% after 7 days and by 62% after 14 days of storage, and leads to an 8% increase in the content of polyphenolic substances after 21 days of storage. The study of the regularities of the influence of the treatment of vegetable juicy raw materials with electromagnetic fields of extremely low frequencies on the induction of resistance can make it possible to develop new storage methods on their basis.
Keywords: cabbage, cauliflower, electromagnetic fields of extremely low frequency, induced resistance, peroxidase, total polyphenols
DOI: 10.26297/0579-3009.2021.5-6.4