RU
Влияние бентонитовых глин на минеральный состав красных столовых виноматериалов

Номер: 4 (382), 2021
Страницы: 22-26
Раздел: Химия пищевых продуктов и материалов
Автор(ы): А.Г. Абакумов, З.А. Темердашев, Н.М. Агеева

Аннотация:
Использование суспензий бентонитовых глин при обработке виноматериалов в процессе их осветления и стабилизации оказывает влияние на минеральный состав вин. Виноматериалы могут обогащаться катионами металлов, оказывающими разнонаправленное влияние на качество и розливостойкость вина. Исследованы изменения элементного состава виноматериалов в результате их обработки 32 образцами бентонитовых глин различных торговых марок. Объектами исследования были образцы виноматериалов из винограда сортов Каберне-Совиньон, Мерло и Молдова, собранного на территории Краснодарского края в 2019 г. Методами ИСП-АЭС и ИСП-МС определен элементный состав виноматериалов до обработки суспензиями бентонитовых глин и после нее. Установлено, что обработка бентонитовыми глинами привела к изменению концентраций практически всех определяемых элементов в образцах виноматериалов. Во всех образцах виноматериалов после обработки снизились концентрации B, Cu, Zn и увеличились концентрации Ag, Al, Cd, Ni, Na, Sb, Sn, Pb, Ti, Fe. As и Hg не были обнаружены ни в исходных, ни в обработанных образцах виноматериалов. Концентрации As, Cd, Hg, Pb, которые регламентируются в Российской Федерации, во всех обработанных образцах виноматериалов были существенно ниже установленного максимального уровня. Концентрации других элементов – Ag, B, Cu, Na, Zn, Ni, нормируемых в документах ЕС и МОВВ, в исследованных обработанных образцах виноматериалов оказались также значительно ниже нормативов. Таким образом, все исследованные бентонитовые глины могут быть рекомендованы к использованию при производстве вин.

Ключевые слова: виноматериалы, бентонитовые глины, осветление и стабилизация виноматериалов, многоэлементный состав виноматериалов

EN
Influence of bentonite clays on the mineral composition of red table wines

Number: 4 (382), 2021
Pages: 22-26
Section: Chemistry of Food Products & Materials
Authors(s): A.G. Abakumov, Z.A. Temerdashev, N.M. Ageeva

Annotation:
The use of suspensions of bentonite clays in the processing of wines in order to clarify and stabilize them has a significant effect on the mineral composition of wines. In this case, wines can be enriched with metals cations, which have a different effect on the quality and persistence of wine. Changes in the elemental composition of wine materials as a result of their treatment with 32 samples of bentonite clays of various brands were studied. The objects of the study were samples of wine materials from grapes of the varieties Cabernet Sauvignon, Merlot and Moldova, collected on the territory of the Krasnodar region in 2019. The methods of ICP-NPP and ICP-MS were used to determine the elemental composition of wine materials before and after treatment with bentonite clay suspensions. It was found that the treatment with bentonite clays led to a change in the concentrations of almost all detectable elements in the samples of wine materials. In all samples of wine materials after treatment, the concentrations of B, Cu, Zn decreased and the concentrations of Ag, Al, Cd, Ni, Na, Sb, Sn, Pb, Ti, Fe. As and Hg were not detected in either the initial or treated samples of wine materials. The concentrations of As, Cd, Hg, Pb, which are regulated in the Russian Federation, in all processed samples of wine materials were significantly lower than the established maximum level. The concentrations of other elements – Ag, B, Cu, Na, Zn, Ni, normalized in the EU and the International Organization of Vine and Wine documents, in the studied processed samples of wine materials were also significantly lower than the standards. Thus, all the studied bentonite clays can be recommended for use in the production of wines.

Keywords: wine materials, bentonite clays, clarification and stabilization of wine materials, multi-element composition of wine materials

DOI: 10.26297/0579-3009.2021.4.4