RU
Исследование экстракции ароматобразующих веществ из листьев базилика растворами сахарного сиропа

Номер: 2-3 (380-381), 2021
Страницы: 24-27
Раздел: Химия пищевых продуктов и материалов
Автор(ы): Алексеева А.А., Качаева Н.Ю., Якуба Ю.Ф., Бурлака С.Д.

Аннотация:
Исследована возможность использования раствора сахарного сиропа для экстракции ароматобразующих веществ из листьев базилика. В качестве объектов исследования были свежие измельченные зеленые листья базилика и растворы сахарного сиропа 5, 10, 15 и 20%-й концентрации. Экстракты выдерживали при комнатной температуре в течение 1, 2 и 3 сут. В процессе выдерживания проводили отбор проб в объеме 2 мл и определяли качественный и количественный состав сложных эфиров методом газожидкостной хроматографии, а также наличие минеральных элементов методом капиллярного электрофореза. Обнаружены сложные эфиры: этилацетат (С2Н5–О–СО–СН3), этилкапроат (СН3–СО–(СН2)4–СН3), этилкаприлат (С2Н5–О–СО–(СН2)6–СН3), этилкапринат (С2Н5–О–СО–(СН2)8–СН3), этиллаурат (СН3–О–СО–(СН2)10–СН3) и этиллактат (С2Н5–О–СО–СН(ОН)–СН3). Установлено, что лучшее извлечение этилацетата при экстракции 10%-м сахарным сиропом составляет до 37,8 мг/дм3, 15%-м – до 34,36 мг/дм3. Этиллактат лучше извлекается раствором сахарного сиропа 20%-й концентрации – до 563,3 мг/дм3. Также сахарным сиропом были экстрагированы ацетальдегид, ацетоин, диацетил, 2,3-бутиленгликоль. Образование ацетоина происходит за счет конденсации двух молекул ацетальдегида. Присутствие диацетила и 2,3-бутиленгликоля можно объяснить образованием из ацетоина. В полученных экстрактах обнаружены, мг/дм3: калий – 500–680, натрий – 15–18, магний – 34–53, кальций – 83–125, аммоний – 10–20. Установлено, что примененных концентраций экстрагента недостаточно для полного извлечения сложных эфиров.

Ключевые слова: экстракция, экстрагент, листья базилика, сложные эфиры, ароматобразующие вещества, сахарный сироп

EN
Investigation of the extraction of aroma-forming substances from basil leaves with sugar syrup solutions

Number: 2-3 (380-381), 2021
Pages: 24-27
Section: Chemistry of Food Products & Materials
Authors(s): Alekseeva A.A., Kachaeva N.Yu., Yakuba Yu.F., Burlaka S.D.

Annotation:
The possibility of using sugar syrup solution for the extraction of aroma-forming substances from basil leaves is investigated. Fresh crushed green basil leaves and sugar syrup solutions of 5, 10, 15 and 20% concentrations were used as the objects of the study. The extracts were kept at room temperature for 1, 2 and 3 days. During the aging process, samples were taken in a volume of 2 ml and the qualitative and quantitative composition of esters was determined by gas-liquid chromatography, as well as the presence of mineral elements by capillary electrophoresis. Esters were found: ethyl acetate (C2H5–O–CO–CH3), ethylcaproate (CH3–CO–(CH2)4–CH3), ethylcaprilate (C2H5–O–CO–(CH2)6–CH3), ethylcaprinate (C2H5–O–CO–(CH2)8– -CH3), ethylaurate (CH3–O–CO–(CH2)10–CH3), and ethyllactate (C2H5–O–CO–CH(OH)–CH3). It was found that the best extraction of ethyl acetate when extracted with 10% sugar syrup is up to 37,8 mg/dm3, 15% – up to 34,36 mg/dm3. Ethyl lactate is better extracted with a solution of sugar syrup of 20% concentration – up to 563,3 mg/dm3. Also acetaldehyde, acetoin, diacetyl, and 2,3-butylene glycol were extracted with sugar syrup. The formation of acetoin occurs due to the condensation of two acetaldehyde molecules. The presence of diacetyl and 2,3-butylene glycol can be explained by the formation of acetoin. The obtained extracts contain, mg/dm3: potassium – 500–680, sodium – 15–18, magnesium – 34–53, calcium – 83–125, ammonium – 10–20. It was found that the applied extractant concentrations are not sufficient for the complete extraction of esters.

Keywords: extraction, extractant, basil leaves, esters, aroma-forming substances, sugar syrup

DOI: 10.26297/0579-3009.2021.2-3.6