RU
Особенности профессиональной идентичности инженеров-технологов пищевой промышленности

Номер: 1 (379), 2021
Страницы: 117-120
Раздел: Подготовка кадров
Автор(ы): Шапошникова Т.Л., Тучина О.Р., Шабанова Т.Н.

Аннотация:
Выявлены особенности профессиональной идентичности инженеров-технологов пищевой промышленности на материале опроса молодых инженеров и студентов пищевых специальностей. Установлено, что представление о профессиональной идентичности у молодых респондентов эволюционирует от формального понимания специфики специальности до осознания ответственности и социальной значимости как личностного смысла профессии, что смещает вектор карьерных ориентаций от стабильности и значимости к самостоятельности и креативности. Выявлены факторы, являющиеся, по мнению респондентов, значимыми для становления конкурентоспособной личности инженера. Приемы исследования: анализ научной литературы по проблемам становления профессиональной идентичности; моделирование; методы квалиметрии; опросные методы и анкетирование; когнитивный многопараметрический анализ; методы математической статистики. Методологические основы исследования: субъектный, компетентностный, социологический, системный и квалиметрический подходы.

Ключевые слова: профессиональная идентичность, рефлексия, образ инженера, мотивация, ценности, карьера, психологическая диагностика

EN
Features of professional identity of food industry process engineers

Number: 1 (379), 2021
Pages: 117-120
Section: Personnel Training
Authors(s): Shaposhnikova T.L., Tuchina O.R., Shabanova T.N.

Annotation:
The features of the professional identity of food processing engineers are revealed on the based on the survey of young engineers and students of food specialties. It is established that the concept of professional identity among young respondents evolves from a formal understanding of the specifics of the specialty to an awareness of responsibility and social significance as the personal meaning of the profession, which shifts the vector of career orientations from stability and significance to independence and creativity. The factors that, according to the respondents, are significant for the formation of a competitive engineer’s personality are identified. Methods of research: analysis of scientific literature on the problems of professional identity formation; modeling; methods of qualimetry; survey methods and questionnaires; cognitive multiparametric analysis; methods of mathematical statistics. Methodological bases of the research: subject, competence, sociological, system and qualimetric approaches.

Keywords: professional identity, reflection, image of an engineer, motivation, values, career, psychological diagnosis

DOI: 10.26297/0579-3009.2021.1.27