RU
Поглощающие и отражательные характеристики мятки семян подсолнечника в СВЧ-диапазоне

Номер: 1 (379), 2021
Страницы: 73-76
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): Соснин М.Д., Шорсткий И.А.

Аннотация:
Представлен метод использования данных спектров поглощения, отражения и ослабления мятки семян подсолнечника для оценки степени нагрева растительного материала в СВЧ-камере. Определена величина полезной энергии СВЧ-излучения в диапазоне от 5,6 до 12,1 ГГц при различной позиции исследуемого материала относительно излучателя. Установлена максимальная степень трансформации электромагнитного излучения в полезную энергию тепла в количестве 48,7% от общей энергии СВЧ-излучения на частоте 12,1 ГГц при размещении материала вблизи отражателя. Представленный метод может быть применен для моделирования процессов нагрева различных растительных материалов с помощью микроволнового излучения.

Ключевые слова: электромагнитное излучение, коэффициент отражения, коэффициент поглощения, композиционный поглощающий материал

EN
Microwave absorption and reflection properties of grinded sunflower seeds

Number: 1 (379), 2021
Pages: 73-76
Section: Food Engineering, Processes, Equipment & Automation of Food Production
Authors(s): Sosnin M.D., Shorstkii I.A.

Annotation:
The method of the heating degree calculation of grinded sunflower seeds in a microwave chamber using absorption, reflection and attenuation properties is presented. The value of the useful energy of microwave radiation in the range of 5,6 to 12,1 GHz with different material and emitter position in a chamber was determined. It was obtained that the maximum transformation degree of electromagnetic radiation into useful heat energy is 48,7% of the total energy of microwave radiation at 12,1 GHz with positioning the material near the reflector. The presented method can be applied for a heating processes modeling and calculation of various plant materials using microwave treatment.

Keywords: electromagnetic radiation, reflection coefficient, absorption coefficient, composite absorbing material

DOI: 10.26297/0579-3009.2021.1.17