RU
Исследование показателей качества скелетных сортов табака естественной сушки с прорезанной средней жилкой

Номер: 4 (376), 2020
Страницы: 99-101
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Ульянченко Е.Е.

Аннотация:
Исследовано влияние приема прорезания средней жилки листа на качественные показатели табачного сырья. Исследования проводили на крупнолистных скелетных сортах табака Вирджиния 202, Юбилейный новый 142, Трапезонд 92. Прорезание жилки осуществляли дисковым прорезателем на инновационном оборудовании – линии подготовки листьев табака к сушке. Сушили листья с прорезанной жилкой и без прорезания в вертикальных гирляндах под навесом естественным способом. Качество табачного сырья определяли по товарным сортам и технологическим свойствам, фракционному составу резаного табака; контролировали уровень значений никотина. Контроль показателей осуществляли по методикам лабораторного контроля ВНИИТТИ (Краснодар). Применение приема прорезания средней жилки на крупнолистных сортах табака выявило положительный технологический результат. Интенсивность сушки увеличилась, сорт: Вирджиния 202 – в 1,54 раза; Юбилейный новый 142 – в 1,93 раза; Трапезонд 92 – в 1,78 раза. Срок сушки сортов составил 13–14 сут. Сырье с прорезанной жилкой незначительно – до 5–7% снизило товарную сортность. Прорезание жилки не ухудшило технологических свойств сырья: выход волокна в целом увеличился на 5% в сравнении с сырьем с не прорезанной жилкой. Объем волокна у сорта Юбилейный новый 142 составил 92,96%, сорт показал хорошую скорость влагоотдачи и наибольшую эффективность применения приема прорезания средней жилки. Прием прорезания средней жилки листа предотвратил снижение уровня значений никотина в процессе сушки у сортов Вирджиния 202 и Трапезонд 92 на 35 и 15% соответственно за счет сокращения сроков сушки. Уровень никотина в листьях табака сорта Юбилейный Новый 142 понизился на 8%. Установлено, что прием прорезания средней жилки эффективен на крупнолистных сортах табака с массивной жилкой, он интенсифицирует сушку, не ухудшает основных показателей качества, сохраняет уровень никотина в табаке и рекомендован для применения в производстве табачного сырья.

Ключевые слова: листья табака, прорезание средней жилки, сушка, качество табачного сырья

EN
Research of quality indicators of skeletal tobacco varieties of natural drying with a cutted the middle vein

Number: 4 (376), 2020
Pages: 99-101
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): E.E. Ulyanchenko

Annotation:
The influence of the method of cutting the middle vein of the leaf on the quality indicators of tobacco raw materials is studied. Studies were conducted on large-leaved skeletal tobacco varieties Virginia 202, Yubileyny Novy 142, Trapezond 92. The vein was cut with a disk cutter using innovative equipment – a line for preparing tobacco leaves for drying. Dried leaves with a cut vein and without cutting in vertical garlands under a canopy in a natural way. The quality of tobacco raw materials was determined by commodity grades and technological properties, fractional composition of cut tobacco; the level of nicotine values was controlled. Monitoring of indicators was carried out according to the methods of laboratory control of All-Russian scientific research institute of tobacco, makhorka and tobacco products (Krasnodar). The use of the method of cutting the middle vein on large-leaf tobacco varieties revealed a positive technological result. The intensity of drying increased, the variety: Virginia 202 – 1,54 times; Yubileyny Novy 142 – 1,93 times; Trapezond 92 – 1,78 times. The drying period of the varieties was 13–14 days. Raw materials with a cut-through vein slightly reduced the commodity grade to 5–7%. The cutting of the vein did not impair the technological properties of the raw material: the yield of the fiber as a whole increased by 5% in comparison with raw materials with a non-cut vein. The volume of fiber in the Yubileyny Novy 142 variety was 92,96%, the variety showed a good rate of moisture loss and the highest efficiency of using the method of cutting the middle vein. The method of cutting through the middle vein of the leaf prevented a decrease in the level of nicotine values in the process of sushi in the varieties Virginia 202 and Trapezond 92 by 35 and 15%, respectively, due to a reduction in the drying time. The level of nicotine in tobacco leaves of the Yubileyny Novy 142 variety decreased by 8%. It was found that the method of cutting the middle vein is effective on large-leaf varieties with a massive vein tobacco leaves, it intensifies drying, does not worsen the main quality indicators, preserves the level of nicotine in tobacco and is recommended for use in the production of tobacco raw materials.

Keywords: tobacco leaves, cutting of the middle vein, drying, quality of tobacco raw materials

DOI: 10.26297/0579-3009.2020.4.24