RU
Перспективы биоинформатики для исследования пищевых биоактивных пептидов с использованием инструментов in silico

Номер: 4 (376), 2020
Страницы: 8-11
Раздел: Научный обзор
Автор(ы): К.А. Рязанцева, Е.Ю. Агаркова

Аннотация:
В статье приведен обзор основных классических подходов к производству биологически активных пептидов (БП) и способы их идентификации. Показано, что традиционно используемые способы получения и анализа БП требуют значительных временных и материальных затрат, что ограничивает подробные исследования и оперативную разработку БП. Новые биоинформационные подходы in silico, используемые для идентификации, характеристики, разработки биоактивных механизмов и производства БП из пищевых белков, могут упростить получение и исследование БП, что позволит ускорить разработку функциональных продуктов с использованием БП.

Ключевые слова: биоинформатика, биоактивные пептиды, протеомика, функциональные продукты

EN
Perspectives of bioinformatics for researching food bioactive peptides using in silico instruments

Number: 4 (376), 2020
Pages: 8-11
Section: Scientific Review
Authors(s): K.A. Ryazantseva, E.Yu. Agarkova

Annotation:
The article describes the main classical approaches to the production of biologically active peptides and methods for their identification. It has been shown that the traditionally used methods of obtaining and analyzing bioactive peptides (BP) are not only very costly, but also require a significant amount of time, which limits detailed research and rapid development of BP. New bioinformatic approaches in silico used for identification, characterization, development of bioactive mechanisms and production of BP from food proteins can simplify the production and study of biologically active peptides, which will speed up the development of functional products using BP.

Keywords: bioinformatics, bioactive peptides, proteomics, functional products

DOI: 10.26297/0579-3009.2020.4.2