RU
Обоснование оптимальных параметров и разработка режимов высокотемпературной стерилизации компота из груш в потоке нагретого воздуха

Номер: 2-3 (374-375), 2020
Страницы: 85-87
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): М.Э. Ахмедов, А.Ф. Демирова, Г.И. Касьянов, Ю.Ф. Росляков, М.М. Рахманова

Аннотация:
Разработаны новые режимы стерилизации компота из груш в стеклотаре СКО 1-82-1000 с использованием высокотемпературных скоростных теплоносителей. Получена математическая модель расчета продолжительности процесса стерилизации в зависимости от параметров теплоносителя. Для получения математической модели использован метод математического планирования эксперимента. Предложен технологический прием ускоренной стерилизации компота из груш в стеклобанке объемом 1 дм3. Разработаны новые режимы тепловой обработки (стерилизации) компота из груш в стеклобанке 1-82-1000 при различных параметрах горячего воздуха и разных начальных температурах продукта, °С: 70, 80, 85 и 90. Наименьшая продолжительность процесса тепловой стерилизации достигнута при скорости теплоносителя 7,5 м/с при начальной температуре продукта 90°С.

Ключевые слова: компот, высокотемпературная стерилизация, теплоноситель, режимы стерилизации, стеклобанка, интенсификация

EN
Substantiation of optimal parameters and development of high-temperature sterilization modes for compote from pears in heated air flow

Number: 2-3 (374-375), 2020
Pages: 85-87
Section: Food Engineering, Processes, Equipment & Automation of Food Production
Authors(s): M.E. Akhmedov, A.F. Demirova, G.I. Kasyanov, Yu.F. Roslyakov, M.M. Rakhmanova

Annotation:
New modes of sterilization of compote from pears in glass containers of SKO 1-82-1000 using high-temperature high-speed heat carriers have been developed. A mathematical model for calculating the duration of the sterilization process depending on the parameters of the heat carrier is obtained. To obtain a mathematical model, we used the method of mathematical planning of the experiment. A technological method for accelerated sterilization of pear compote in a glass jar with a volume of 1 dm3 is proposed. The research made it possible to develop new modes of heat treatment (sterilization) of compote from pears in a glass jar 1-82-1000 at different parameters of hot air and different initial temperatures of the product, °C: 70, 80, 85 and 90. The shortest duration of the thermal sterilization process is achieved at the heat transfer fluid speed of 7,5 m/s at the initial product temperature of 90°C.

Keywords: compote, high-temperature sterilization, heat carrier, sterilization modes, glass jar, intensification

DOI: 10.26297/0579-3009.2020.2-3.22