RU
Исследование микробиологического синтеза жиров в растворах свекловичной мелассы

Номер: 1 (373), 2020
Страницы: 66-68
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): С.О. Семенихин, О.В. Федосеева, М.В. Бабакина, Н.М. Даишева

Аннотация:
Проведены исследования обработки растворов свекловичной мелассы 4 штаммами микроорганизмов с целью обогащения растворов жирами. Выявлено влияние начального значения рН, а также оптимального содержания сухих веществ в растворах мелассы, обеспечивающие эффективную жизнедеятельность микроорганизмов с синтезом биологически активных веществ. Установлено, что штаммы R. glutinis Y-332, C. curvatus Y-2236 и U. isabellina F-526 в растворах мелассы с начальным значением рН 8,5 синтезировали жиры в количестве 0,015; 0,017 и 0,007 г/г сахаров соответственно; штамм R. toruloides Y-334 в растворе мелассы с начальным значением рН 7,0 синтезировал жиры в количестве 0,004 г/г сахаров. Впервые получены экспериментальные данные, позволившие оценить эффективность микробиологического синтеза жиров в растворах мелассы без дополнительного внесения биогенных веществ, а также без поддержания оптимальной рН среды 4 видов микроорганизмов. Обосновано, что штаммы R. glutinis Y-332 и C. curvatus Y-2236 являются наиболее перспективными для обогащения растворов свекловичной мелассы жирами.

Ключевые слова: меласса, синтез, жиры, микроорганизмы, жизнедеятельность

EN
Research of microbiological synthesis of fats in beet molasses solutions

Number: 1 (373), 2020
Pages: 66-68
Section: Food Engineering, Processes, Equipment & Automation of Food Production
Authors(s): S.O. Semenikhin, O.V. Fedoseeva, M.V. Babakina, N.M. Daisheva

Annotation:
Research aimed at treatment of beet molasses solutions with 4 strains of microorganisms in order to enrich the solutions with fats has beed established. The influence of the initial pH value, as well as the optimal dry matter content in molasses solutions, which ensure the effective vital activity of microorganisms with the synthesis of biologically active substances, is revealed. It was established that the strains of R. glutinis Y-332, C. curvatus Y-2236 and U. isabellina F-526 in molasses solutions with an initial pH of 8,5 synthesize fats in an amount of 0,015; 0,017 and 0,007 g/g of sugars, respectively; and the strain of R. toruloides Y-334 in molasses solution with an initial pH value of 7,0 synthesizes fats in an amount of 0,004 g/g of sugars. For the first time, it was obtained the experimental data that made possible to evaluate effectiveness of microbiological synthesis of fats in molasses solutions without nutrient addition, as well as without maintaining the optimal pH of the environment for 4 types of microorganisms. It is proved that R. glutinis strain Y-332 and C. curvatus strain Y-2236 are the most promising strains for enriching beet molasses solutions with fats.

Keywords: molasses, synthesis, fats, microorganisms, vital functions

DOI: 10.26297/0579-3009.2020.1.18