RU
Обогащение функциональных напитков из овощного сырья белками зерновых культур

Номер: 1 (373), 2020
Страницы: 56-58
Раздел: Технология
Автор(ы): О.В. Приступко, Л.Я. Родионова

Аннотация:
Разработаны рецептуры напитков функционального назначения из овощных соков с добавлением концентрата из пророщенного зерна полбы «Руно». Исследована комплексообразующая способность (КС) напитка при оптимальном соотношении белка и пектина. Определен химический состав используемого сырья и энергетическая ценность готовых напитков. Установлено содержание в 100 г разработанного напитка, образец 1 и 2 соответственно: сухих веществ 8,6 и 7,2%; пектиновых веществ 1,80 и 1,79%; белков 3,46 и 3,40 г; углеводов 10,46 и 7,87 г; жиров – по 0,14 г. КС образцов 1 и 2 соответственно (58 ± 0,1) и (56 ± 0,2) мг Pb2+/мл; значение pH 5,1 ± 0,3 и 5,3 ± 0,4. Разработанные овощные соки с мякотью, обогащенные пророщенным зерном полбы «Руно», могут быть рекомендованы в качестве овощных напитков функциональной направленности.

Ключевые слова: функциональные продукты питания, пророщенная полба, овощные соки, белок, пектин

EN
Enrichment of functional drinks from vegetable raw materials with proteins of grain crops

Number: 1 (373), 2020
Pages: 56-58
Section: Technology
Authors(s): O.V. Pristupko, L.Ya. Rodionova

Annotation:
Recipes of functional drinks from vegetable juices with the addition of concentrate from sprouted grain of spelt «Runo» have been developed. The complexing ability of the drink with the optimal ratio of protein and pectin was studied. Was determined the chemical composition of the raw materials used and the energy value of the finished beverages. The content of 100 g of developed drinks, the samples 1 and 2, respectively: dry solids 8,6 and 7,2%; pectin substances 1,80 and 1,79%; proteins 3,46 and 3,40 g; carbohydrates 10,46 and 7,87 g; of fats in each sample of 0,14 g. The complexing ability of samples 1 and 2, respectively (58 ± 0,1) and (56 ± 0,2) mg Pb2+/ml; the pH value, respectively 5,1 ± 0,3 and 5,3 ± 0,4. Developed vegetable juices with pulp, enriched with sprouted grain of spelt «Runo», can be recommended as vegetable drinks of a functional orientation.

Keywords: functional foods, sprouted spelt, vegetable juices, protein, pectin

DOI: 10.26297/0579-3009.2020.1.15