RU
Детоксикационные свойства комбинированных пищевых волокон, полученных из вторичного сырья свеклосахарного производства
Номер: 5-6 (371-372), 2019Страницы: 107-109
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): М.Ю. Тамова, Е.В. Барашкина, Р.А. Журавлев, Н.Р. Третьякова, А.Х. Шантыз, И.С. Коба
Аннотация:
Проведена медико-биологическая оценка детоксикационных свойств комбинированных пищевых волокон (КПВ) растительного происхождения, полученных по разработанной авторами технологии. В качестве объекта исследования были КПВ из свекловичного жома: после экстракции лимонной кислотой – образец 1 и после обработки ЭМП КНЧ – образец 2. Для определения детоксикационной активности КПВ сформировано 3 группы беспородных белых крыс по 20 голов в каждой, которые вместе с основным кормом получали свинец в виде свинцовой соли уксусной кислоты из расчета 25,0 мг свинца/кг массы тела. 1-я и 2-я опытные группы получали к корму добавку КПВ в количестве 0,6 мг/кг массы тела животного. Исследования проводили в течение 62 сут. По завершении эксперимента установлено, что у крыс 1-й и 2-й опытных групп, получавших КПВ из свекловичного жома, прирост живой массы тела превышал аналогичный показатель контрольной группы на 32,7 и 35,8% соответственно; содержание свинца в крови снизилось относительно контрольной группы на 36,3 и 43,8% соответственно; содержание свинца в печени соответственно в 1,8 и 2 раза ниже по сравнению с контрольной группой животных. Установлено, что детоксикационная активность КПВ после обработки ЭМП КНЧ выше, чем после экстракции лимонной кислотой.
Ключевые слова: пектин, клетчатка, свинец, связывающая способность
EN
Detoxication properties of combined food organic fibers obtained from secondary raw materials of sugar beet production
Number: 5-6 (371-372), 2019Pages: 107-109
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): M.Yu.Tamova, E.V. Barashkina, R.A. Zhuravlev, N.R. Tretyakova, A.H. Shantyz, I.S. Koba
Annotation:
Biomedical assessment of detoxification properties of combined dietary fiber of plant origin, obtained by the technology developed by the authors, was carried out. Combined dietary fiber from beet pulp: after extraction with citric acid – sample 1 and after treatment with an extremely low frequency electromagnetic field – sample 2 were the object of study. To determine the detoxification activity of combined dietary fibers 3 groups of mongrel white rats with 20 heads in each were formed. All animals in the main feed added lead in the form of lead of salt acetic acid from calculation 25,0 mg lead/kg masses body rats. Combined dietary fibers were added to the animal feed of the 1st and 2nd experimental groups in the amount of 0,6 mg/kg of animal body weight. The studies were carried out for 62 days. At the end of the experiment, it was found that in rats of the 1st and 2nd experimental groups, where combined beet pulp fibers were added to the main food, the live weight gain exceeded the same indicator of the control group by 32,7 and 35,8%, respectively; the lead content in the blood decreased relative to the control group by 36,3 and 43,8%, respectively; the lead content in the liver, respectively, was 1,8 and 2 times lower compared to the control group of animals. It was found that the detoxification activity of combined dietary fibers after treatment with an electromagnetic field of extremely low frequency is higher than after extraction with citric acid.
Keywords: pectin, cellulose, lead, binding capacity
DOI: 10.26297/0579-3009.2019.5-6.27