RU
Идентификация вин с защищенными географическими указаниями на основе интегральных характеристик продукции

Номер: 5-6 (371-372), 2019
Страницы: 99-103
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Н.К. Стрижов, О.Н. Шелудько, Л.М. Малука, Е.С. Косарев, Л.В. Осипова, М.Д. Фолькин, Е.К. Штомпель

Аннотация:
Для создания способов идентификации происхождения высококачественной продукции винодельческой отрасли проведен сравнительный анализ кривых титрования и спектров поглощения вин с защищенными географическими указаниями. Объектом исследования были 7 образцов сухого красного вина Красностоп золотовский с защищенным географическим указанием, изготовленного разными производителями из винограда одноименного сорта (урожаи 2015–2017 гг.), выращенного в различных хозяйствах, при разных условиях выдержки. Установлено, что сходство или различие форм кривых титрования и спектров поглощения исследованных образцов вин обусловлены влиянием на кислотный, катионный и фенольный комплекс вин таких факторов, как состав и структура почв, климатические условия, технология производства, условия выдержки вина. Получены идентификационные критерии, позволяющие оценить качество вин, а также определить зону производства продукции. Предложено использовать кривые титрования вин (форму кривых) и оптические спектры в качестве графических образов вин с защищенными географическими указаниями.

Ключевые слова: сорт винограда, Красностоп золотовский, вино с защищенным географическим указанием, кривые титрования вин, идентификационные критерии качества, спектральные характеристики

EN
Identification of wines with protected geographical indications on based integral characteristics of product

Number: 5-6 (371-372), 2019
Pages: 99-103
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): N.K. Strizhov, О.N. Sheludko, L.M. Maluka, E.S. Kosarev, L.V. Osipova, M.D. Folkin, E.K. Shtompel

Annotation:
To create ways to identify the origin of high-quality products of the wine industry a comparative analysis of titration curves and absorption spectra of wines with protected geographical indications was carried out. Seven samples of dry red wine Krasnostop zolotovskiy with protected geographical indication, obtained by different manufacturers from eponymous grape varieties of 2015–2017 harvests, grown in different farms, under different aging conditions, were the object of research. It is established that the similarity or difference of the forms of the titration curves and absorption spectra of the studied wine samples are due to the influence on the acidic, cationic and phenolic complex of wines of such factors as the composition and structure of soils, climatic conditions, production technology, and wine aging conditions. Identification criteria to assess the quality of wines, as well as to determine the area of production of finished products are obtained. It is proposed to use wine titration curves (shape of curves) and optical spectra as graphic images of wines with protected geographical indications.

Keywords: grape variety, Krasnostop zolotovskiy, wine with a protected geographical indication, wine titration curves, identification quality criteria, spectral characteristics

DOI: 10.26297/0579-3009.2019.5-6.25