RU
Использование жира страуса и гидролизата белка из соединительной ткани как компонентов для повышения биологической активности косметического крема

Номер: 5-6 (371-372), 2019
Страницы: 66-70
Раздел: Технология
Автор(ы): М.В. Горбачева, В.Е. Тарасов, А.И. Сапожникова, С.А. Калманович

Аннотация:
Разработаны рецептуры крема косметического дневного с использованием жира страуса и гидролизата белка из соединительнотканной оболочки жира страуса, характеризующегося высокими увлажняющими свойствами и биологической активностью. В рецептуру кремового продукта включены две фракции жира страуса – твердая и жидкая в разных соотношениях, масс. %, образцы: 1 – 2,0 и 6,0; 2 – 3,0 и 10,0; 3 – 2,5 и 8,0 соответственно. Изготовленный по рецептуре образца 2 крем имеет высокие показатели потребительских свойств: влажность 190 мк См/см; эластичность 10,0 МПа; упругость 19,5 с. Испытания кремовых композиций проводили в течение месяца на добровольцах. Исследование было проведено на 27 пациентках 20–35 лет без аллергологического анамнеза при сухой коже лица в Клинике активного долголетия «Институт красоты на Арбате» (Москва). Через 28 и 30 сут после ежедневного нанесения крема по образцу 2 в течение 1 мес уровень увлажненности кожи увеличился на 34,0%. Установлено, что показатель упругости кожи на 15-е сут использования крема увеличился, %: по рецептуре образца 1 – на 15, образца 2 – 30. Крем по рецептуре образца 3 занял промежуточное положение. Положительная динамика выявлена на всех контрольных этапах испытания крема дневного по рецептурам образцов 1, 2 и 3. На 30-е сут упругость кожи составила, с, по образцам: 1 – 25,0; 2 – 23,5; 3 – 19,5. По результатам оценки микробиологической безопасности разработанный крем соответствует нормативным требованиям ТР ТС 009/2011; МУК 4.2.801–99.

Ключевые слова: косметическое средство, жир страуса, гидролизат коллагена, рецептура крема, потребительские свойства крема

EN
Ostrich fat and hydrolysate of protein from connecting tissue as components for enhanced biological activity of cosmetic cream

Number: 5-6 (371-372), 2019
Pages: 66-70
Section: Technology
Authors(s): M.V. Gorbacheva, V.E. Tarasov, A.I. Sapozhnikova, S.A. Kalmanovich

Annotation:
Formulations of cosmetic day cream have been developed using ostrich fat and protein hydrolyzate from the connective tissue membrane of ostrich fat, characterized by high moisturizing properties and biological activity. The formulation of the cream product includes two fractions of ostrich fat –solid and liquid in different ratios, mass. %, samples: 1 – 2,0 and 6,0; 2 – 3,0 and 10,0; 3 – 2,5 and 8,0, respectively. The cream made according to the recipe of sample 2 was characterized by high indicators of consumer properties: moisture content of 190 ?S/sm; elasticity of 10,0 MPa; suppleness 19,5 s. Tests of cream compositions were carried out for a month on volunteers. The study was conducted on 27 female patient aged 20 to 35 years without an allergic history with dry skin in the clinic of active longevity “Institute of Beauty on the Arbat” (Moscow). After daily application of cream according to sample 2 for a month, after 28 and 30 days of application, the level of skin moisture in female patients increased by 34,0%. It was established that on the 15th day the skin elasticity index after using the cream increased, %, according to the sample formulation: 1 – by 15; 2 – 30. The cream according to the recipe of sample 3 took an intermediate position. Positive dynamics were detected at all control stages of the daily cream test according to the recipes of samples 1, 2 and 3. On the 30th day, skin elasticity amounted, s, to samples: 1 – 25,0; 2 – 23,5; 3 – 19,5. According to the assessment of microbiological safety, the developed cream meets the regulatory requirements of TR CU 009/2011; 4.2.801–99 Methodical Instructions.

Keywords: cosmetic, ostrich fat, collagen hydrolyzate, cream formulation, cream consumer properties

DOI: 10.26297/0579-3009.2019.5-6.17