RU
Интенсификация очистки сточных вод предприятий молочной промышленности

Номер: 4 (370), 2019
Страницы: 98-102
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): Л.А. Марченко, Т.Н. Боковикова

Аннотация:
Проведен анализ состава сточных вод предприятий молочной промышленности. Исследованы технические характеристики сорбционных материалов, способных восстановить состав ресурса до норм ПДК. Установлено, что применение двухстадийной очистки модельных растворов с использованием на 1-й стадии процесса коагуляции, на 2-й – сорбции позволяет увеличить эффективность очистки до 92%. Оценена сорбционная емкость сорбентов и проанализированы факторы, на нее влияющие. Подобраны оптимальные условия проведения процесса сорбции в зависимости от условий и характера объектов очистки.

Ключевые слова: сорбционная емкость, сорбенты, фильтрация, коагуляция, очистка, регенерация, пищевая промышленность, БПК, ХПК

EN
Intensification of cleaning of drains of dairy industry

Number: 4 (370), 2019
Pages: 98-102
Section: Food Engineering, Processes, Equipment & Automation of Food Production
Authors(s): L.A. Marchenko, T.N. Bokovikova

Annotation:
The analysis of the wastewater composition of the dairy industry was carried out. The technical characteristics of a number of sorption materials that can restore the composition of the resource to the MPC standards are investigated. It is shown that the use of two-stage purification of model solutions using on the first stage of the coagulation process, on the second stage, the sorption process, allows increase the cleaning efficiency up to 92%. The sorption capacity of sorbents was evaluated and the factors affecting it were analyzed, the optimal conditions for the sorption process were selected depending on the conditions and nature of the objects to be cleaned.

Keywords: sorption capacity, sorbents, filtration, coagulation, purification, regeneration, food industry, BOD, COD

DOI: 10.26297/0579-3009.2019.4.25