RU
Равновесное влагосодержание семян льна
Номер: 4 (370), 2019Страницы: 75-78
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): С.В. Зверев, В.А. Зубцов, О.Ш. Сесикашвили, Д.П. Ефремов
Аннотация:
Оценена эффективность ряда математических моделей изотерм сорбции с учетом влияния температуры. Установлено, что наилучшие результаты получены на моделях Освина, кластерной и Дубинина–Астахова. Однако к физической интерпретации, где это возможно, идентифицируемых коэффициентов модели надо относиться избирательно. Установлено, что качество модели определяется не ее физическим обоснованием, а структурой математического выражения и наличием трех идентифицируемых параметров. При выборе той или иной модели следует руководствоваться целесообразностью ее применения.
Ключевые слова: семена льна, изотермы сорбции, равновесное влагосодержание, модели
EN
Equilibrium moisture content of flax seeds
Number: 4 (370), 2019Pages: 75-78
Section: Food Engineering, Processes, Equipment & Automation of Food Production
Authors(s): S.V. Zverev, V.A. Zubtsov, O.SH. Sesikashvili, D.P. Efremov
Annotation:
The efficiency of a number of mathematical models of sorption isotherms taking into account the influence of temperature was evaluated. It is established that the best results are obtained on the models of Oswin, Dubinin–Astakhov and cluster model. However, the physical interpretation, where possible, of the identifiable coefficients of the model must be treated selectively. It is established that the quality of the model is determined not by its physical substantiation, but by the structure of the mathematical expression and the presence of three identifiable parameters. When choosing a particular model should be guided by the feasibility of its application.
Keywords: flax seeds, sorption isotherms, equilibrium moisture content, models
DOI: 10.26297/0579-3009.2019.4.19