RU
Современные подходы к контролю качества бренди и спиртных напитков, вырабатываемых из столового вина
Номер: 2-3 (368-369), 2019Страницы: 13-17
Раздел: Научный обзор
Автор(ы): И.В. Оселедцева, Р.В. Аванесьянц
Аннотация:
Проведен анализ перспективных направлений контроля качества бренди и коньячных дистиллятов. Рассмотрены предъявляемые к спиртным напиткам требования действующих на территории ЕС и ЕАЭС нормативных документов. Показано, что эффективность контроля качества бренди может быть достигнута использованием комбинированной схемы исследования продукции, включающей оценку нормируемых дополнительных показателей, характеризующих свойства дистиллятов и вырабатываемых из них бренди. Рассмотрены основные современные методы исследования состава и свойств коньячных дистиллятов и бренди. Отмечены как источники информации о качестве коньячных дистиллятов и бренди профили высших спиртов, органических кислот, летучих эфиров, фурановых и фенольных компонентов. Представлены данные по расчетным критериям контроля качества бренди и коньячных дистиллятов.
Ключевые слова: бренди, коньячный дистиллят, контроль качества, критерии оценки, методы анализа
EN
Modern approaches to quality control of brandy and spirits produced from table wine
Number: 2-3 (368-369), 2019Pages: 13-17
Section: Scientific Review
Authors(s): I.V. Oseledtseva, R.V. Avanesyants
Annotation:
The analysis of perspective directions of quality control of brandy and cognac distillates is carried out. The requirements of regulatory documents in force on the territory of the EU and the EAEU for alcoholic beverages are considered. It is shown that the effectiveness of quality control of brandy can be achieved by using a combined scheme of product research, including the assessment of normalized additional indicators characterizing the properties of distillates and brandy produced from them. The main modern methods for studying the composition and properties of brandy distillates and brandy are considered. It is shown that one of the most valuable sources of information on the quality of brandy distillates and brandy are the profiles of higher alcohols, organic acids, volatile esters, furan and phenolic components. Data on modern approaches to the selection of additional criteria for quality control of brandy and brandy distillates are given. Data on calculated brandy quality control criteria are presented.
Keywords: brandy, brandy distillate, quality control, evaluation criteria, methods of analysis
DOI: 10.26297/0579-3009.2019.2-3.3