RU
Совершенствование конструкции пленочного дезодоратора
Номер: 2-3 (368-369), 2019Страницы: 85-87
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): О.И. Никонов, Н.Н. Белина, А.В. Гукасян
Аннотация:
Приведены характеристики содержащихся в масле одорирующих веществ. Проведен анализ конструкции существующих дезодораторов. Рассчитаны параметры, влияющие на процесс дезодорации в тонком слое. Получена зависимость давления насыщенных паров от температуры дезодорации. На основе проведенных расчетов предложены способы интенсификации процесса дезодорации. Предложена усовершенствованная конструкция дезодоратора, позволяющая интенсифицировать процесс дезодорации: сократить время и уменьшить расход острого пара.
Ключевые слова: дезодоратор, одорирующие вещества, параметры дезодорации, дезодорация в тонком слое
EN
Improving the design of the film deodorizer
Number: 2-3 (368-369), 2019Pages: 85-87
Section: Food Engineering, Processes, Equipment & Automation of Food Production
Authors(s): O.I. Nikonov, N.N. Belina, A.V. Gukasyan
Annotation:
The characteristics of the odorizing substances contained in the oil are given. An analysis of the design of already existing deodorizers is given. The parameters affecting the deodorization process in a thin layer are calculated. The dependence of the saturated vapor pressure on the deodorization temperature was obtained. On the basis of the calculations performed, methods for intensifying the deodorization process have been proposed. The proposed improved design of the deodorizer, which allows intensify the deodorization process: to reduce the time and reduce the consumption of live steam.
Keywords: deodorizer, odorizing substances, parameters of deodorization, deodorization in a thin layer
DOI: 10.26297/0579-3009.2019.2-3.23