RU
Влияние обработки биопрепаратами и электромагнитным полем на биохимический состав корнеплодных овощей при хранении

Номер: 2-3 (368-369), 2019
Страницы: 75-78
Раздел: Технология
Автор(ы): Е.Ю. Панасенко, Т.В. Першакова, П.И. Кудинов, Г.А. Купин

Аннотация:
Исследовано влияние обработки корнеплодов моркови сорта Абако (М) и свеклы сорта Ронда (С) биопрепаратами отечественного производства Витаплан и Бактофит и электромагнитным полем крайне низкой частоты (ЭМП КНЧ) по отдельности и в комплексе на содержание сахаров, пектиновых веществ и витамина С при различных условиях хранения овощей. В качестве контроля использовали необработанные корнеплоды. Образцы М и С хранили в течение 21 сут при температуре (25 ± 1)°C и 56 сут при температуре (2 ± 1)°C. Установлено, что наибольший эффект стабильности биохимического состава достигается применением комплексной обработки биопрепаратами и ЭМП КНЧ. При хранении М при температуре (2 ± 1)°C установлено снижение потерь сахаров на 6,2%, пектиновых веществ на 0,7%, витамина С на 8,4 мг/100 г; при температуре (25 ± 1)°C потери сахаров, пектиновых веществ, витамина С снижаются на 2,6; 0,9% и 6,9 мг/100 г соответственно по сравнению с контрольным образцом. При хранении С при температуре (2 ± 1)°C установлено снижение потерь сахаров на 6,6%, пектиновых веществ на 1,4%, витамина С на 5,4 мг/100 г; при температуре (25 ± 1)°C потери в процессе хранения образцов С снижаются: сахаров на 4,0%, пектиновых веществ на 2,2%, витамина С на 4,6 мг/100 г по сравнению с контрольным образцом.

Ключевые слова: корнеплоды, сохранность овощей, пищевая ценность, пектиновые вещества, витамин С, сахара, предварительная обработка корнеплодов

EN
Influence of treatment by biological preparations and electromagnetic field on the biochemical composition of root vegetables during storage

Number: 2-3 (368-369), 2019
Pages: 75-78
Section: Technology
Authors(s): E.YU. Panasenko, T.V. Pershakova, P.I. Kudinov, G.A. Kupin

Annotation:
The influence of treatment of root vegetables of Abako variety carrot (С) and Ronda variety beet (B) by biological preparations of domestic production of Vitaplan and Baktofit and electromagnetic field of extremely low frequency (EMF ELF) separately and in combination on the content of sugars, pectin substances and vitamin C under different conditions of storage of root vegetables has been studied. Unprocessed root vegetables were used as control. The samples C and B were stored for 21 days at a temperature (25 ± 1)°C and 56 days at a temperature (2 ± 1)°C. It is established that the greatest effect of the stability of the biochemical composition is achieved by using complex treatment of biological preparations and EMF ELF. When stored of samples C at a temperature (2 ± 1)°C loss reduction found: sugars by 6,2%, pectin substances by 0,7%, vitamin C by 8,4 mg/100 g; at a temperature of (25 ± 1)°C loss of sugars, pectin substances, vitamin C reduced by 2,6; 0,9% and 6,9 mg/100 g, respectively, compared with the control sample. When stored of samples B at a temperature (2 ± 1)°C loss reduction found: sugars by 6,6%, pectin substances by 1,4%, vitamin C by 5,4 mg/100 g; losses during storage of samples B at a temperature (25 ± 1)°C reduced: sugars by 4,0%, pectin substances by 2,2%, vitamin C by 4,6 mg/100 g compared with the control sample.

Keywords: root vegetables, preservation of vegetables, nutritional value, pectin substances, vitamin C, sugars, pretreatment of root vegetables

DOI: 10.26297/0579-3009.2019.2-3.20