RU
Исследование состава макро- и микронутриентов, содержащихся в подсолнечных фосфолипидах

Номер: 1 (367), 2019
Страницы: 14-16
Раздел: Химия пищевых продуктов и материалов
Автор(ы): Н.Н. Корнен, С.А. Калманович, Т.А. Шахрай, О.С. Воронцова, Е.П. Викторова

Аннотация:
Установлено, что в составе подсолнечных фосфолипидов в значительных количествах содержатся биологически активные макро- и микронутриенты. Подсолнечные фосфолипиды содержат, г/100 г: макронутриенты – фосфатидилхолины 18,0–19,0; фосфатидилэтаноламины 14,0–15,0; фосфатидилсерины 5,0–5,5; фосфатидилинозитолы 13,5–14,5; фосфатидные кислоты 6,0–6,5; фосфатидилглицерины 1,5; микронутриенты, мг/100 г: витамин Е 41,8–43,4; провитамин D 210–224; макроэлементы – калий, магний, кальций, фосфор; микроэлементы – железо, медь. Указанные макро- и микронутриенты являются пищевыми функциональными ингредиентами, что позволяет сделать вывод о целесообразности применения подсолнечных фосфолипидов для создания функциональных продуктов питания.

Ключевые слова: подсолнечные фосфолипиды, макро- и микронутриенты, фосфатидилхолины, фосфатидилэтаноламины, фосфатидилсерины, фосфатидилинозитолы, фосфатидные кислоты, фосфатидилглицерины, витамин Е, витамин D

EN
Research of the composition of macro- and micronutrients contained in sunflower phospholipids

Number: 1 (367), 2019
Pages: 14-16
Section: Chemistry of Food Products & Materials
Authors(s): N.N. Kornen, S.A. Kalmanovich, T.A. Shakhray, O.S. Vorontsova, E.P. Viktorova

Annotation:
It was found that sunflower phospholipids contain significant amounts of biologically active macro- and micronutrients. Sunflower phospholipids contain macronutrients such as, g/100 g: phosphatidylcholines 18,0–19,0; phosphatidylethanolamines 14,0–15,0; phosphatidylserines 5,0–5,5; phosphatidylinositols 13,5–14,5; phosphatidic acids 6,0–6,5; phosphatidylglycerols 1,5; as well as micronutrients, mg/100 g: vitamin E 41,8–43,4 and provitamin D 210–224; macroelements – potassium, magnesium, calcium, phosphorus; microelements – iron, copper. These macro- and micronutrients are functional food ingredients. This allows us to conclude about the feasibility of using sunflower phospholipids to create functional foods.

Keywords: sunflower phospholipids, macro- and micronutrients, phosphatidylcholines, phosphatidylethanolamines, phosphatidylserines, phosphatidylinositols, phosphatidic acids, phosphatidylglycerols, vitamin E, vitamin D

DOI: 10.26297/0579-3009.2019.1.3