RU
Статистическая модель внутреннего влагопереноса при сушке картофеля в циркуляционном кипящем слое

Номер: 1 (367), 2019
Страницы: 77-80
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): А.В. Митрофанов, В.Е. Мизонов, Е.А. Шуина, И.А. Тихомирова

Аннотация:
Исследованы параметры процесса сушки картофельных цилиндров в циркуляционном кипящем слое при различных температурных режимах. Эксперименты выполнены при температурах сушильного агента 30, 35, 40, 45°С и фиктивной скорости ожижающего воздуха 8,0 м/с. Начальное влагосодержание материала составило 4,15 кг/кг, влагосодержание в конце обработки (0,20 ± 0,05) кг/кг. Предлагаемая статистическая модель основана на аналогии между главным членом численного решения уравнения диффузии методом Кранка-Николсон и уравнением регрессии для относительного влагосодержания материала. Коэффициент эффективной диффузии получен в диапазоне 7,402 х 10–9 м2/с и 8,626 х 10–9 м2/с. Предложено уравнение регрессии для коэффициента диффузии в форме зависимости Аррениуса с предэкспоненциальным множителем 1,91 х 10–7 м2/с и энергией активации 8,18 кДж/моль.

Ключевые слова: циркуляционный кипящий слой, сушка, коэффициент диффузии

EN
Statistical model of internal moisture transfer for drying of potato in circulating fluidized bed

Number: 1 (367), 2019
Pages: 77-80
Section: Food Engineering, Processes, Equipment & Automation of Food Production
Authors(s): A.V. Mitrofanov, V.E. Mizonov, E.A. Shuina, I.A. Tikhomirova

Annotation:
The parameters of the drying process of potato cylinders in the circulating fluidized bed at different temperature conditions are investigated. The experiments were performed at the temperatures of the drying agent 30, 35, 40, 45°C and the fictitious speed of the liquefying air 8,0 m/s. The initial moisture content of particles was about 4,15 kg/kg and the final moisture content was in range (0,20 ± 0,05) kg/kg. The proposed statistical model is based on the analogy between the main term of the numerical solution of the diffusion equation by the Crank–Nicolson method and the regression equation for the relative moisture content of the material. Effective moisture diffusivity of the potato particles varied between 7,402 x 10–9 m2/s and 8,626 x 10–9 m2/s. The regression equation for moisture diffusivity coefficient were obtained in form of Arrhenius relationship with the constant diffusivity basis equal 1,91 x 10–7 m2/s and the activation energy equal 8,18 kJ/mol.

Keywords: circulating fluidized bed, drying, diffusivity

DOI: 10.26297/0579-3009.2019.1.19