RU
Анализ потребительских предпочтений молочной продукции

Номер: 5-6 (365-366), 2018
Страницы: 113-115
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Н.А. Москвина, Ю.В. Голубцова

Аннотация:
Изучены потребительские предпочтения жителей Кемерово в отношении молочных продуктов. Социологическое исследование проведено выборочным методом сбора информации – анкетированием взрослого населения Кемерово. Объем выборки 550 чел. Установлено, что молочные продукты употребляют ежедневно 80% респондентов, при этом 96% предпочитают отечественную продукцию. Наиболее значимыми критериями выбора для женщин являются полезность (98%), состав (78%), низкая калорийность (80%). Информированы о значимости обогащенных продуктов 83% респондентов, в основном женщины от 35 лет и старше. Необходимость обогащения молочных продуктов дефицитными компонентами осознают 57% опрошенных старше 36 лет. Приобретают и готовы употреблять молочные продукты с натуральными растительными компонентами 42%. Тыква присутствует в рационе 92% респондентов. Готовы употреблять творожный продукт с хорошими потребительскими характеристиками на основе тыквы 51%, затруднились с ответом 23%. В результате исследований составлен целевой портрет потребителя (женщина, 25–49 лет), определены критерии выбора продукта. Продукт на основе натурального сырья выбрали 78% опрошенных, продукту на основе местного растительного сырья отдали предпочтения 22% респондентов.

Ключевые слова: молочные продукты, продукты здорового питания, потребительские предпочтения, критерии выбора, обоснование разработки рецептуры

EN
Analysis of consumer preferences of dairy production

Number: 5-6 (365-366), 2018
Pages: 113-115
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): N.A. Moskvina, YU.V. Golubtsova

Annotation:
Consumer preferences of the residents of Kemerovo regarding dairy products have been studied. The sociological research was conducted by a selective method of collecting information (questionnaires) of the adult population of Kemerovo. The sample size is 550 people. It is established that 80% of respondents use dairy products daily, while 96% prefer domestic products. The most important selection criteria for women are utility (98%), composition (78%), low calorie value (80%). 83% of respondents were informed about the importance of enriched products, mostly women aged 35 and over. 57% of respondents over 36 years old are aware of the need to enrich dairy products with scarce components. 42% are ready to eat dairy products with natural plant components. Pumpkin is present in the diet of 92% of respondents. 51% of respondents are ready to use a curd product with good consumer characteristics based on pumpkin, 23% of respondents found it difficult to answer. As a result of the research, a target portrait of the consumer (women from 25 to 49 years of age) was drawn up, and the criteria for selecting the product were determined. 78% of respondents chose a product based on natural raw materials and 22% of respondents gave preference to the product based on local plant material.

Keywords: dairy products, healthy food products, consumer preferences, selection criteria, rationale for formulation development

DOI: 10.26297/0579-3009.2018.5-6.28