RU
Оптимизация информационных моделей технологических блоков формообразования гранул пищеконцентратов

Номер: 5-6 (365-366), 2018
Страницы: 86-88
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): А.Л. Майтаков, А.М. Попов, Л.Н. Берязева, Н.Т. Ветрова

Аннотация:
Изложена концепция формирования информационной модели для построения технологического блока путем автоматизированной селекции исходных данных и логического поиска необходимых сочетаний с последующей их оптимизацией для конкретных производственных условий. Информационная модель обеспечивает возможность управления формированием выбранной системы параметров гранул (таблеток) при их изготовлении. Эта возможность реализуется выбором рациональных методов и режимов процессов. На основании разработанной математической модели построен алгоритм оптимизации способа формообразования гранул пищеконцентратов. Разработанная методика позволяет выбрать оптимальный способ их производства исходя из конкретных производственных условий и аппаратурного оформления подсистем.

Ключевые слова: технологический блок, информационная модель, оптимизация процесса, гранулы пищеконцентратов

EN
Optimization of information models of technological blocks for form formation of food concentrates granules

Number: 5-6 (365-366), 2018
Pages: 86-88
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): A.L. Maytakov, A.M. Popov, L.N. Beryazeva, N.T. Vetrova

Annotation:
The concept of forming an information model for building a technological block by automating the selection of initial data and the logical search for the necessary combinations and their subsequent optimization for specific production conditions is outlines. The information model provides the ability to control the formation of a selected system of parameters of granules (tablets) during their manufacture. This possibility is realized by choosing rational methods and process regimes. Based on the developed mathematical model, an algorithm for optimizing the method for the formation of granules of food concentrates was constructed. The developed technique allows choosing the optimum way of their manufacture proceeding from concrete industrial conditions and hardware registration of subsystems.

Keywords: technological block, information model, process optimization, granules of food concentrates

DOI: 10.26297/0579-3009.2018.5-6.21