RU
Влияние различных видов технологической обработки трепанга на содержание тритерпеновых гликозидов и селена в отходах его переработки
Номер: 5-6 (365-366), 2018Страницы: 56-59
Раздел: Технология
Автор(ы): А.И. Чепкасова, Н.Б. Аюшин, Т.Н. Слуцкая, Л.Т. Ковековдова
Аннотация:
Исследована возможность использования непищевых отходов разделки трепанга дальневосточного в качестве сырья для производства БАД на основе селена и гликозидов. В качестве объектов исследования использовали отходы переработки Apostichopus japonicus: прианальные участки и венчики с щупальцами и варочные воды. Исследовано содержание селена и гликозидов в трепанге и отходах его разделки, а также содержание и распределение селена и гликозидов при гидротермической и ферментативной обработке трепанга и отходов его разделки. Установлено, что содержание селена в трепанге и отходах составляет 9,0 и 11,5 мкг/г соответственно. Увеличение кратности варки до трех приводит к накоплению селена в варочной воде из трепанга до 30,5 мкг/г, а из отходов – до 107,5 мкг/г. Показано, что при варке трепанга гликозиды высвобождаются активнее. Содержание гликозидов в трехкратной варочной воде из трепанга составляет 162 мг, а из отходов трепанга – 112 мг на 1 г сухого веса. Обоснована суточная дозировка БАД, разработанных по предлагаемым технологическим приемам. Показана возможность использования непищевых отходов, полученных при переработке трепанга, в качестве сырья для производства БАД как источника минорных биологически активных компонентов – селена и гликозидов.
Ключевые слова: трепанг (голотурия), гидротермическая обработка, ферментативная обработка, тритерпеновые гликозиды, селен
EN
Influence of various species of technological processing of trepang on the content of triterpene glycosides and selenium in waste of its processing
Number: 5-6 (365-366), 2018Pages: 56-59
Section: Technology
Authors(s): A.I. Chepkasova, N.B. Ayushin, T.N. Slutskaya, L.T. Kovekovdova
Annotation:
The purpose of the study: assessment of the possibility of using non-food waste from cutting trepang as a raw material for the production of biologically active food additives based on the determination of the content and ratio of selenium and glycosides. As objects of the study, the Far Eastern trepang (Apostichopus japonicus), waste from its processing: prianal areas and corollas with tentacles and cooking water were used. The content of selenium and glycosides in trepang and waste from its cutting, as well as the content and distribution of selenium and glycosides during hydrothermal and enzymatic treatment of trepang and waste from its cutting, are studied. It was found that the content of selenium in trepang and wastes is 9,0 and 11,5 мg/g, respectively. An increase in the cooking rate to three leads to the accumulation of selenium in cooking water from trepang to 30,5 мg/g, and from waste to 107,5 мg/g. It is shown that glycosides are more actively released when trepang cooking, in comparison with waste. The content of glycosides in triple cooking water from trepang is 162 mg, and from the waste – 112 mg per one gram of dry weight. The daily dosage for dietary supplements developed based on the proposed technological methods is substantiated. The possibility of using non-food wastes obtained during trepang processing as a raw material for the production of biologically active food additives as a source of minor biologically active components – selenium and glycosides is shown.
Keywords: trepang, hydrothermal treatment, enzymatic treatment, triterpene glycosides, selenium
DOI: 10.26297/0579-3009.2018.5-6.14