RU
Анализ химического состава эфирного масла петрушки

Номер: 4 (364), 2018
Страницы: 15-17
Раздел: Химия пищевых продуктов и материалов
Автор(ы): Т.В. Пелипенко, О.Н. Спода, С.К. Мустафаев, В.Е. Крепак, Э.Э. Кочиева

Аннотация:
Исследованы количественные и качественные изменения эфирного масла из травянистого сырья петрушки огородной (Petroselinum sativum) в фазе технической спелости растения – в период от молочной до молочно-восковой спелости плодов центральных зонтиков. Установлено, что выход эфирного масла увеличен на 50%. Определено, что прирост общего содержания эфирного масла влечет увеличение выхода большинства его компонентов. Наибольший прирост наблюдается для апиола (300%), массовая доля которого достигает 7,8%, что необходимо учитывать при организации уборки и в технологии переработки травянистого сырья P. sativum. Также существенно возрастает содержание в масле 1,3,8-пара-ментатриена – до 28,30%, обусловливающего аромат зелени петрушки. Более 70% общего количества компонентов масла составляют углеводороды и среди них, помимо 1,3,8-пара-ментатриена, б- и в-пинены, лимонен. Рекомендовано проводить уборку травянистого сырья петрушки на стадии молочно-восковой спелости плодов центральных зонтиков. Доказана целесообразность дальнейших исследований содержания эфирного масла в различных органах растения на разных этапах фазы технической спелости для более полной характеристики количественных и качественных изменений и разработки технологии комплексной переработки травянистого сырья петрушки.

Ключевые слова: петрушка, травянистое сырье, компонентный состав эфирного масла, свойства эфирного масла, апиол, 1,3,8-пара-ментатриен

EN
Study of parsley essential oil

Number: 4 (364), 2018
Pages: 15-17
Section: Chemistry of Food Products & Materials
Authors(s): T.V. Pelipenko, O.N. Spoda, S.K. Mustafaev, V.E. Krepak, E.E. Kochieva

Annotation:
The study of quantitative and qualitative changes of parsley essential oil Petroselinum sativum based on herbal raw materials in a phase of the technical ripeness of a plant – in the period from milk-ripe stage to milky-waxy stage of fruit ripeness of central parsley umbels allowed us to find out that at this stage the output of essential oils grows by 50%. There has been a steady increase in the total content of essential oils which leads to the increase in the output of most of its components. The biggest growth is observed for parsley camphor (300%), which mass fraction is 7,8%. It is necessary to take this fact into consideration during the harvest season and in the processing of parsley herbal raw materials P. sativum. It should be mentioned that hydrocarbons constitute 70% from the total amount of essential oil components, among them are 1,3,8-p-menthatriene, as well as б- and в-pinenes, limonene. On the base of carried out research it is recommended to harvest parsley herbal raw materials at the milky-waxy stage of fruit ripeness of central parsley umbels. It is expedient to study changes in essential oils of various plants’ organs at various stages of technical ripeness for more complete characteristics of qualitative and quantitative changes and the development of complex technology of processing of parsley herbal raw materials.

Keywords: parsley, herbal raw materials, component composition of essential oils, properties of essential oils, parsley camphor, 1,3,8-p-menthatriene

DOI: 10.26297/0579-3009.2018.4.3