RU
Современные тенденции развития виноградовинодельческой отрасли России

Номер: 4 (364), 2018
Страницы: 100-104
Раздел: Экономика пищевой промышленности
Автор(ы): Е.А. Егоров, Ж.А. Шадрина, Г.А. Кочьян

Аннотация:
Обосновано приоритетное развитие виноградовинодельческой отрасли как экономического базиса территориальных образований. Акцентировано внимание на аспектах повышения уровня продуктовой самообеспеченности и обусловленного этим импортозамещения. Проведен ретроспективный анализ современного состояния виноградовинодельческого подкомплекса России, выявлены основные тенденции его развития. Приведены индикаторы повышения эффективности отрасли виноградарства согласно Государственной программе развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия на 2013–2020 годы, и дана оценка вероятности их выполнения. Проведен анализ факторов, влияющих на уровень экономической эффективности производства винодельческой продукции. Отмечена проблема понижения эффективности производства ввиду снижения индекса покупательной способности денег. Дана оценка производству винопродукции из отечественного и импортного виноматериалов. Обоснована необходимость расширения выпуска винопродукции из сортов винограда отечественной селекции. Определены приоритетные направления повышения эффективности производства винопродукции.

Ключевые слова: виноградовинодельческая отрасль, тенденции, факторы, регулирование, инструменты, эффективность

EN
Modern trends in the development of the vine and wine industry in Russia

Number: 4 (364), 2018
Pages: 100-104
Section: Economics of Food Industry
Authors(s): E.A. Egorov, ZH.A. Shadrina, G.A. Kochyan

Annotation:
The priority development of the vine and wine industry as an economic basis of territories is substantiated. Attention is focused on the aspects of the level increasing of product self-sufficiency and import substitution, resulted of it. A retrospective analysis of the current state of the vine and wine subcomplex of Russia was carried out, and the main trends of its development were revealed. The indicators for the viticulture development in accordance with the State Program Agricultural Development and markets Regulation of Agricultural Products, Raw material and Foodstuffs for 2013–2020 are presented and estimation of probability of their fulfilment is given. The factors influencing the level of economic efficiency of wine production are analyzed. The problem of reducing the actual production efficiency due to a decrease in the index of money purchasing power is noted. The estimation of wine production from own and imported wine materials is given. The necessity of wine production from grape varieties of domestic breeding is substantiated. The priority directions for efficiency increase of wine production are determined.

Keywords: vine and wine industry, trends, factors, regulation, ways, efficiency.

DOI: 10.26297/0579-3009.2018.4.27