RU
Влияние биопрепаратов на микробиологическую порчу и потребительские свойства свеклы столовой

Номер: 4 (364), 2018
Страницы: 44-46
Раздел: Технология
Автор(ы): Г.А. Купин, Т.В. Першакова, П.И. Кудинов, Л.В. Михайлюта, М.В. Бабакина

Аннотация:
Проведены исследования по определению эффективности ингибирующего действия биопрепаратов Экстрасол, Бактофит и Алирин на фитопатогены Sclerotinia sclerotiorum и Botrytis cinerea, вызывающие белую и серую гниль корнеплодов свеклы столовой в процессе хранения. Установлено, что биопрепарат Бактофит имеет наибольшую активность в отношении исследованных фитопатогенных микроорганизмов. Потенциал биопрепарата для контроля порчи свеклы столовой оценивали в опытах in vitro. Ингибирующую способность биопрепарата Бактофит по отношению к Sclerotinia sclerotiorum и Botrytis cinerea исследовали в срезах корнеплодов свеклы при температуре 25°С в течение 7 и 14 сут и при 2°С в течение 7, 14, 28 и 35 сут. Установлено, что после хранения образцов корнеплодов свеклы при температуре 25°C в течение 7 и 14 сут средний диаметр зоны поражения Sclerotinia sclerotiorum в контрольных образцах без внесения Бактофита составил 4,5 и 7,5 мм соответственно; в опытных образцах, зараженных фитопатогенном, но обработанных биопрепаратом, – 2,2 и 4,5 мм соответственно. При температуре хранения 2°C образцов корнеплодов свеклы в течение 7 сут средний диаметр зоны поражения Botrytis cinerea в контрольных образцах составил 1,8 мм, в образцах с внесением биопрепарата признаков развития заболевания не наблюдалось. После хранения образцов корнеплодов свеклы при температуре 2°C через 14, 28 и 35 сут средний диаметр зоны поражения Botrytis cinerea в образцах, не обработанных Бактофитом, составил 3,0; 5,1 и 7,4 мм соответственно; в образцах, прошедших обработку биопрепаратом, – 0,8; 2,0 и 2,5 мм соответственно. Доказана целесообразность применения биопрепарата Бактофит для контроля развития микробиальной порчи свеклы в процессе хранения. Обработка корнеплодов свеклы биопрепаратом Бактофит в сочетании с надлежащими технологиями хранения может снизить количественные и качественные потери продукции растениеводства за счет предотвращения микробиологической порчи.

Ключевые слова: корнеплоды, свекла столовая, биопрепараты, фитопатогены, хранение, микробиологическая порча

EN
Influence of biopreparates on microbiological deprivation and consumer properties of the beetroot

Number: 4 (364), 2018
Pages: 44-46
Section: Technology
Authors(s): G.A. Kupin, T.V. Pershakova, P.I. Kudinov, L.V. Mikhaylyuta, M.V. Babakina

Annotation:
Some investigation were done to define effectiveness of biological preparation Extrasol, Bactofit and Alirin action on phytopathogens Sclerotinia sclerotiorum and Bothrytis cinerea, which cause diseases (white and gray rot) of beetroot during storage. It was stated that biological preparation Bactofit is most active and effective against phytopathogenic microorganisms. Potential of the biopreparation to control beethroot diseases was estimated in in vitro experiments. Antogonistic activity of biological preparations Bactofit against Sclerotinia sclerotiorum and Bothrytis cinerea was investigated in beetroot cut under 25°C during 7 and 14 days and 7, 14, 28 and 35 days under 2°C. It was found that after storage of samples of beet roots at 25°C for 7 and 14 days the mean diameter of the affected area of Sclerotinia sclerotiorum in the control samples without making Bactofit was 4,5 and 7,5 mm, respectively; in the experimental samples infected with pathogenic, but are processed by the biological product, and 2,2 and 4,5 mm, respectively. At a storage temperature of 2°C beet root samples for 7 days, the average diameter of the Botrytis cinerea lesion zone in the control samples was 1,8 mm, in the samples with the introduction of a biopreparation no signs of the disease were observed. After storage of samples of beet root crops at a temperature of 2°C through 14, 28 and 35 days, the average diameter of the lesion zone Botrytis cinerea in samples not treated with Bactophyt was 3,0; 5,1 and 7,4 mm, respectively; in samples treated with a biological product – 0,8; 2,0 and 2,5 mm, respectively.. The feasibility of application of biological Bactofit to control the development of microbial deprivation of the beets during storage proved. Processing beet biologic Bactofit in combination with appropriate storage technologies can reduce quantitative and qualitative losses of crop production by preventing microbial deprivation.

Keywords: root crops, beetroot, biopreparations, phytopathogens, storage, microbial deprivation

DOI: 10.26297/0579-3009.2018.4.11