RU
Моделирование теплообмена при сушке свекловичного жома перегретым паром пониженного давления

Номер: 2-3 (362-363), 2018
Страницы: 84-88
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): А.В. Дранников, А.А. Шевцов, Е.В. Костина, А.М. Бородовицын

Аннотация:
Предложено математическое моделирование теплообмена при конвективной сушке свекловичного жома за счет передачи тепловой энергии перегретого пара пониженного давления через поверхность частицы продукта и эндотермического фазового перехода молекул воды из связанного состояния в газообразное. Рассмотрено кинетическое уравнение для изменения температуры частиц, исходя из баланса тепловой энергии. С учетом принятых допущений решение модели сведено к определению зависимости температуры частиц свекловичного жома по высоте слоя от температуры пара пониженного давления. Выполнена идентификация параметров модели по экспериментальным данным и приведена графическая интерпретация результатов моделирования. Модель может быть использована в системе оперативного управления технологическими параметрами процесса сушки свекловичного жома перегретым паром пониженного давления с учетом ограничений на показатели качества высушенного продукта.

Ключевые слова: сушка, свекловичный жом, перегретый пар пониженного давления, кинетика

EN
Modelling of heat exchange during drying of the beet pulp by superheated steam of reduced pressure

Number: 2-3 (362-363), 2018
Pages: 84-88
Section: Food Engineering, Processes, Equipment & Automation of Food Production
Authors(s): A.V. Drannikov, A.A. Shevtsov, E.V. Kostina, A.M. Borodovitsyn

Annotation:
Mathematical modeling of heat transfer in the convective drying of sugar beet pulp is suggested by transferring the thermal energy of superheated steam of reduced pressure through the surface of the product particle and the endothermic phase transition of water molecules from the bound state to gaseous. When stating the simulation problem, the kinetic equation for changing the temperature of a particle is considered, starting from the balance of thermal energy. Taking into account the assumed assumptions, the solution of the model first reduces to determining the temperature dependence of the particle size of the sugar beet pulp in the height of the layer from the temperature of the steam of the reduced pressure. When drying the sugar beet pulp in a fluidized bed, the temperature of the particles is averaged over the residence time in different parts of the drying chamber, and the kinetic equation is used for the steam temperature in each section of the drying chamber that is resolved relative to the temperature of the particle. Identification of model parameters from experimental data was carried out and a graphic interpretation of simulation results was given. The model can be used in the operational control system for technological parameters of the drying process for sugar beet pulp by superheated steam of reduced pressure, taking into account the limitations on the quality indicators of the dried product.

Keywords: drying, sugar beet pulp, superheated steam of low pressure, kinetics

DOI: 10.26297/0579-3009.2018.2-3.23