RU
Высокотемпературная микронизация семян льна

Номер: 2-3 (362-363), 2018
Страницы: 78-80
Раздел: Пищевая инженерия, процессы, оборудование и автоматизация пищевых производств
Автор(ы): С.В. Зверев, В.А. Зубцов

Аннотация:
Проведены исследования процесса термообработки семян льна для снижения их влажности. Эксперименты проводили на лабораторной установке путем нагрева сырья в потоке инфракрасного (ИК) излучения – микронизации. Получена зависимость текущего влагосодержания от температуры зерна и исходной влажности. Установлена ее инвариантность к режимам нагрева. Предложена математическая модель изменения влагосодержания от температуры семян и исходной влажности. Для разработки модели влагопотери использованы зависимости, описывающие изменение температуры и влажности от времени в процессе нагрева, полученные А.В. Лыковым и его учениками. Обоснованы рациональные технологические режимы получения стабилизированных семян льна с минимальной активностью окислительных ферментов, улучшенными органолептическими свойствами и повышенным объемом. Разработанный способ включает очистку семян льна от примесей, пропаривание водяным паром, термическую обработку методом ИК-облучения и охлаждение до комнатной температуры.

Ключевые слова: семена льна, инфракрасный нагрев, влажность, микронизация, липаза, липоксигеназа, пропаривание

EN
High-temperature micronization of flax seeds

Number: 2-3 (362-363), 2018
Pages: 78-80
Section: Food Engineering, Processes, Equipment & Automation of Food Production
Authors(s): S.V. Zverev, V. A. Zubtsov

Annotation:
Researches of process of heat treatment of seeds of flax for decrease in their humidity are carried out. Experiments were carried out at the laboratory facility by heating the raw material in the flow of infrared (IR) radiation – micronization. The experimental dependences of seed temperature and humidity on the heating time under different modes of infrared heat treatment are obtained. The dependence of the current moisture content on the grain temperature and initial humidity is obtained and its invariance to the heating regimes is established. The proposed mathematical model the change of moisture content from the temperature of the seeds and initial moisture content. To develop the model of moisture loss used dependences describing the change in temperature and humidity from time to time in the heating process, obtained A.V. Lykov and his students. Rational technological regimes of obtaining stabilized flax seeds with minimal activity of oxidative enzymes improved organoleptic properties and increased volume are explain. The developed method consists of cleaning flax seed from impurities, steaming by water vapor, heat treatment by IR irradiation, and cooling to room temperature.

Keywords: flax seed, infrared heating, humidity, micronization, lipase, lipoxygenase, steaming

DOI: 10.26297/0579-3009.2018.2-3.21