RU
Биологически активные компоненты корнеклубней эремуруса гиссарского (Е. hissaricus)

Номер: 1 (361), 2018
Страницы: 35-37
Раздел: Химия пищевых продуктов и материалов
Автор(ы): А.И. Ашуров, С.Р. Усманова, З.К. Мухидинов, Л.Ш. Лиу

Аннотация:
Полисахариды из растений E. hissaricus, которые наиболее распространены в районе южного склона Гиссарского хребта Республики Таджикистан, недостаточно исследованы. В доступной литературе сведения по вопросам выделения и очистки, а также физико-химических свойств полисахаридов из корнеклубней E. hissaricus отсутствуют. К тому же не исследовались вопросы выделения и изучения основных компонентов биохимических соединений, таких как жировая фракция, фенольные, азотистые соединения и белки, водорастворимые сахара, а также моно-, олиго- и полисахариды из целых корней E. hissaricus в разных фазах развития, что и явилось целью данной работы. Для изучения использовали корни E. hissaricus, выращенного на высокогорной биологической станции Сиякух Института ботаники, физиологии и генетики растений АН РТ (южный склон Гиссарского хребта, 2200 м над уровнем моря). Исследовано содержание основных компонентов биохимических соединений – жировая фракция, фенольные соединения, белки и азотистые соединения, водорастворимые сахара, а также полисахариды из корней эремуруса гиссарского (E. hissaricus) в разные периоды развития. Установлено, что в фазе покоя содержание жировой фракции, фенольных соединений и водорастворимых сахаров в корнях E. hissaricus увеличивается по отношению к другим фазам.

Ключевые слова: E. hissaricus, фитохимический анализ, фазы развития

EN
Biologically active components of the Eremurus hissaricus tuber roots

Number: 1 (361), 2018
Pages: 35-37
Section: Chemistry of Food Products & Materials
Authors(s): A.I. Ashurov, S.R. Usmanova, Z.K. Muhidinov, L.S. Liu

Annotation:
Polysaccharides from plants of E. hissaricus which are most widespread in the region of the southern slope of the Gissar Range of the Republic of Tajikistan, are insufficiently investigated. In available literature of the data concerning selection and cleaning and also physical and chemical properties of polysaccharides from korneklubny E. hissaricus are absent. Besides questions of selection and studying of principal components of biochemical connections, such as fatty fraction, phenolic, nitrogen compounds and proteins, water-soluble sugar and also mono-, oligo- and polysaccharides from the whole roots E. hissaricus in different phases of development were not investigated that is the purpose of this work. For studying used the roots E. hissaricus, grown up at the mountain biological station Siyakukh at Institute of botany, physiology and genetics of plants of AN of RT (the southern slope of the Gissar Range, 2200 m above sea level). The content of the main biochemical compounds – fat fraction, phenolic compounds, proteins and nitrogenous compounds, water-soluble sugars, as well as polysaccharides from whole roots of E. hissaricus in different periods of development has been studied. It was found that in the deep-dormant phase the content of fat fraction, phenolic compounds and water-soluble sugars in the roots of E. hissaricus increases in relation to other plant grows phases.

Keywords: E. hissaricus, phytochemical analysis, plant grows phases

DOI: 10.26297/0579-3009.2018.1.10