RU
Определение фальсификации масла криля рыбьим жиром и синтетическим маслом с использованием спектроскопии ЯМР 13С

Номер: 5-6 (359-360), 2017
Страницы: 108-5
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Ю.Б. Монахова, Б. Дилль

Аннотация:
Масло криля считается наиболее востребованным продуктом на рынке пищевых добавок, которое из-за высокой цены может быть фальсифицировано более дешевым рыбьим жиром. Для установления источника происхождения биологически активных добавок (БАД) на основе масла криля и рыбьего жира предложено использовать спектроскопию ЯМР 13C. Объектом исследования были 15 образцов БАД масла криля и такое же количество образцов БАД рыбьего жира, приобретенные в розничных магазинах Германии. Для анализа образец масла растворяли в CDCl3 и в течение 20 мин проводили измерения спектрометром Avance III (Bruker, Германия) с частотой 600 МГц, снабженным криозондом QNP. При получении спектров ЯМР 13C использовали следующие параметры: 2048 сканов, 4 фиктивных скана, 262k временной области, спектральная ширина 3657,691 Гц, коэффициент усиления приемника 362 и время регистрации 3,355 с. Фальсификация масла криля может быть обнаружена по распределению жирных кислот в положении sn-2 триглицерида. Чувствительность метода составляет около 10% содержания рыбьего жира в смеси, что достаточно для выявления преднамеренной фальсификации. Такую же методику можно использовать для распознавания синтетически модифицированного масла криля.

Ключевые слова: масло криля, рыбий жир, спектроскопия ЯМР 13C, триглицериды, профиль жирной кислоты

EN
Qualitative detection of krill oil adulteration with fish species and synthetic oil by 13C NMR spectroscopy

Number: 5-6 (359-360), 2017
Pages: 108-5
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): YU. Monakhova, Bernd W.K. Diehl

Annotation:
Krill oil is most highly promoted products on the dietary supplements market, which, due to its high price, can be potentially adulterated by fish oil from different species.13C NMR spectroscopy was used to distinguish between krill and fish oil – based dietary supplements. The object of the study was 15 samples Supplements of krill oil and the same number of samples of fish oil supplements purchased at retail stores in Germany. For the analysis of the oil sample was dissolved in CDCl3 and for 20 min measured by the spectrometer Avance III (Bruker, Germany) with a frequency of 600 MHz equipped with a QNP cryoprobe. Upon receipt of the 13C NMR spectra used the following parameters: 2048 scans, 4 dummy scans, 262k time domain, the spectral width 3657,691 Hz, the gain of the receiver 362 and the time of registration 3,355 s. The adulteration of krill oil can be detected by fatty acid distribution in the sn-2 TAG position. The sensitivity of the method is about 10% of the content of fish content in blends, which is enough to detect deliberate adulteration. The same methodology can be used to recognize synthetically modified krill oil.

Keywords: krill oil, fish oil, 13C NMR spectroscopy, triglycerides, fatty acid profile