RU
Исследование антиоксидантной активности свежих яблок, обработанных разными дозами ионизирующего излучения

Номер: 5-6 (359-360), 2017
Страницы: 84-86
Раздел: Технология
Автор(ы): Р.Т. Тимакова, С.Л. Тихонов, Н.В. Тихонова

Аннотация:
Исследовано влияние различных доз ионизирующего излучения на антиоксидантную активность свежих яблок помологического сорта Ренет Семеренко отечественного производства. Образцы яблок обрабатывали ионизирующим излучением с помощью линейного ускорителя электронов модели УЭЛР-10-10С2 с энергией до 10 МэВ дозами 3, 6, 9 и 12 кГр. При увеличении дозы облучения с 3 до 12 кГр площадь пика ЭПР-спектра достоверно увеличивается на 61,4%, амплитуда на 120,2%, ширина пика уменьшается на 24,5%; при этом коэффициент соотношения между дозой облучения и дозой поглощения возрастает на 34,1% (с 0,41 до 0,55). Установлено, что чем выше доза облучения, тем выше поглощенная доза. При дозе облучения 3 кГр доза поглощения составляет 1,23 ± 0,07 кГр (коэффициент соотношения между дозой облучения и дозой поглощения 0,41), при увеличении дозы облучения до 12 кГр доза поглощения 6,64 ± 0,11 кГр (коэффициент соотношения увеличился до 0,55). Выявлено, что концентрация антиоксидантов в яблоках зависит от дозы облучения: при увеличении дозы облучения с 3 кГр до 12 кГр достоверно уменьшается АОА на 62,4%, корреляционная зависимость между концентрацией антиоксидантов в яблоках и дозой облучения составляет 0,921.

Ключевые слова: яблоки свежие, доза облучения, ЭПР-сигнал, свободные радикалы, антиоксиданты

EN
Study of antioxidant activity of fresh apples, treated with different doses of ionizing radiation

Number: 5-6 (359-360), 2017
Pages: 84-86
Section: Technology
Authors(s): R.T. Timakova, S.L. Tikhonov, N.V. Tikhonova

Annotation:
The effect of different doses of ionizing radiation on antioxidant activity of fresh apples pomological varieties Renet Semerenko of domestic production are investigated. Samples of apples treated with ionizing radiation using a linear accelerator of electrons model UELR-10-10С2 with energies up to 10 MeV the following doses: 3, 6, 9 and 12 kGy. With increasing irradiation dose from 3 to 12 kGy the peak area of EPR-spectra increases significantly by 61,4%, the amplitude is 120,2%, the width of the peak decreases by 24,5%, while the ratio between the radiation dose and dose absorption is increased by 34,1% (from 0,41 to 0,55). Found that the higher the radiation dose, the higher absorbed dose. When the irradiation dose 3 kGy dose absorption is 1,23 ± 0,07 kGy (the ratio between radiation dose and dose absorption is equal to 0,41), with increasing doses of irradiation up to 12 kGy absorption dose was 6,64 ± 0,11 kGy (the ratio increased to 0,55). The concentration of antioxidants in apples depends on the dose of irradiation. With increasing doses of irradiation with 3 kGy to 12 kGy significantly decreased the AOA by 62,4%, the correlation between the concentration of antioxidants in the apples and a dose of 0,921.

Keywords: apples fresh, dose of irradiation, EPR signal, free radicals, antioxidants