RU
Определение содержания белка в пивоваренном ячмене

Номер: 4 (358), 2017
Страницы: 94-97
Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
Автор(ы): Ю.Ф. Росляков, И.М. Почицкая, В.Л. Рослик

Аннотация:
Исследовано содержание белка в пивоваренном ячмене экспресс-методом с использованием инфракрасного спектрометра. Объектом исследования были образцы пивоваренного ячменя с различным содержанием белка. Исследования проводили на инфракрасном спектрометре со встроенным монохроматором. Измерения содержания белка проводили при длине волны в диапазоне 850–1050 нм. Для установления достоверности получаемых результатов были рассчитаны следующие метрологические характеристики метода определения белка в пивоваренном ячмене: диапазон измерений 9,0–14,0%; показатель повторяемости – 0,1%; показатель промежуточной прецизионности – 0,2%; расширенная неопределенность результата измерений для уровня доверия 0,95 – 0,4%. Сравнение результатов измерений содержания белка в пивоваренном ячмене, полученных методом инфракрасной спектрометрии, с аналогичными результатами, полученными по методу Кьельдаля, показало, что данный метод позволяет получать сопоставимо достоверные результаты, а отсутствие пробоподготовки – существенно ускорить анализ при хорошей воспроизводимости, надежности и точность получаемых результатов, что важно для контроля качества пивоваренного ячменя.

Ключевые слова: пивоваренный ячмень, белок, метод контроля, инфракрасный спектрометр

EN
Determination of protein content in brewing barley

Number: 4 (358), 2017
Pages: 94-97
Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
Authors(s): YU.F. Roslyakov, I.M. Pochitskaya, V.L. Roslik

Annotation:
An important quality factor of brewing barley is the protein content, on the amount of which the quality of malt and, accordingly, the beer significantly depends. Most of the currently used methods for determination of protein content vary in duration and labor content, or require the use of expensive equipment. The aim of the work was to research the protein content in brewing barley by express method using an infrared spectrometer. The object of the research was samples of brewing barley with different protein content. The researches were carried out on an infrared spectrometer with the built-in monochromator. The protein content was measured at a wavelength in the range 850–1050 nm. To establish the reliability of the obtained results, the following metrological characteristics of the protein determination method in brewing barley were calculated: measuring range is 9,0–14,0%; the repeatability indicator is 0,1%; the intermediate precision index is 0,2%; extended uncertainty of the measurement result for the level of confidence is 0,95 – 0,4%. Comparison of the measurement results of protein content in brewing barley obtained by infrared spectrometry in comparison with the classical Kjeldahl method has shown that this method allows to receive comparably reliable results, and the absence of sample preparation significantly accelerate the analysis with good reproducibility, reliability and accuracy of the obtained results. It is important to control the quality of brewing barley.

Keywords: brewing barley, protein, control method, infrared spectrometer