RU
Исследование фильтрационных и компрессионных характеристик яблочной мезги

Номер: 4 (358), 2017
Страницы: 68-70
Раздел: Процессы и аппараты
Автор(ы): Е.Г. Степанова, С.Е. Кошевая, Б.Ю. Орлов, В.С. Рубан

Аннотация:
Представлены результаты измерений компрессионных свойств мезги из яблок сорта Симиренко. Исследования проводили в условиях одноосного сжатия в диапазоне давлений 0,2–1,0 МПа для слоя мезги толщиной 25–100 мм со средним размером частиц 2–4 мм. Установлены оптимальные значения давления прессования и средней толщины слоя мезги. Рассчитаны коэффициенты нелинейной зависимости выхода сока от давления прессования, а также напоропроводности в процессе отжима яблочной мезги при различных прессующих давлениях для слоя толщиной 20 мм, которые позволяют определить скорость отжима мезги.

Ключевые слова: яблочная мезга, реология, компрессионные и фильтрационные свойства, коэффициент напоропроводности

EN
Study of filtration and compression characteristics of apple pomace

Number: 4 (358), 2017
Pages: 68-70
Section: Processes & Apparatus
Authors(s): E.G. Stepanova, S.E. Koshevaya, B.YU. Orlov, V.S. Ruban

Annotation:
The results of measurements of the compression properties of the pomace from apples “Simirenko” are presented. The studies were performed under uniaxial compression in the pressure range of 0,2–1,0 MPa for a layer of pomace with a thickness of 25–100 mm, with an average particle size of 2–4 mm. The optimum value of compacting pressure and the average thickness of the layer of pomace are established. The coefficients of the nonlinear dependence of the yield of juice from the pressing pressure and pressure diffusivity in the process of extraction of Apple pomace at different pressing pressures for a layer thickness of 20 mm, which allow to determine the spin speed of the pomace are calculated.

Keywords: Apple pomace, rheology, compression and filtration properties, coefficient of pressure diffusivity