RU
Разработка продуктов питания для людей интенсивного умственного труда

Номер: 5-6 (353-354), 2016
Страницы: 31-33
Раздел: Технология
Автор(ы): В.С. Гринченко, Г.И. Касьянов

Аннотация:
Установлено, что в рационе людей умственного труда существенно недостает незаменимых аминокислот и жирных кислот, пищевых волокон, витаминов группы В, незаменимых микроэлементов, фосфолипидов. Для разработки продуктов питания, компенсирующих недостаток эссенциальных ингредиентов в рационе людей интенсивного умственного труда, спортсменов-шахматистов, было подобрано растительное и животное сырье. Исследованы структурные, реологические и органолептические показатели и химические свойства блюд, приготовленных из отобранного сырья. Для стабилизации структуры разработанных продуктов и повышения их биологической ценности в рецептуру включены СО2-экстракты из лекарственного растительного сырья.

Ключевые слова: рацион для людей интенсивного умственного труда, повышение биологической ценности продукта, реологические характеристики продукта, СО2-экстракты из растительного сырья, функциональные продукты питания

EN
Development of food products for people with intense intellectual labor

Number: 5-6 (353-354), 2016
Pages: 31-33
Section: Technology
Authors(s): V.S. Grinchenko, G.I. Kasyanov

Annotation:
It is established that the diet of the people of intellectual labor is significantly lacking in essential amino acids and fatty acids, dietary fiber, B-group vitamins, essential trace minerals, phospholipids. For the development of food products, compensating the lack of essential ingredients in the diet of people of intense intellectual labor, athletes, chess players, was chosen plant and animal raw materials. Structural, rheological and sensory characteristics and chemical properties of dishes prepared from selected raw materials was investigated. To stabilize the structure of the developed products and increase their biological value included in the formulation of CO2-extracts from medicinal vegetative raw material.

Keywords: diet for people with intense mental labor, improving the biological value of the product, the rheological characteristics of the product, CO2-extracts from vegetable raw materials, functional food