RU
Конструирование продуктов питания для людей с повышенной физической активностью

Номер: 5-6 (353-354), 2016
Страницы: 48-51
Раздел: Технология
Автор(ы): Е.А. Мазуренко, Г.И. Касьянов

Аннотация:
Разработаны рецептуры новых продуктов питания для спортсменов с учетом интенсивных физических нагрузок и высокого нервно-эмоционального напряжения во время тренировок и соревнований. Полученные продукты обогащены СО2-экстрактами и СО2-шротами из растительного сырья, содержащего ценные биологически активные вещества. Представлена структурная схема производства паштетов Регби и Спортивный, рекомендованных для включения в рацион питания регбистов. Исследованы химический состав и показатели метаболизма разработанных мясорастительных паштетов. На специализированные мясорастительные продукты по предложенным рецептурам разработан проект технической документации и технические условия ТУ 9160–169–04801346–16. Выполнена апробация полученных результатов исследований и расчет ожидаемого экономического эффекта, который в условиях одного предприятия составил от 4,2 до 4,9 тыс. р. на 1 туб выпускаемой продукции.

Ключевые слова: специализированные продукты, спортивное питание, рацион, обогащение продукта, рецептуры паштетов

EN
Designing food for people with increased physical activity

Number: 5-6 (353-354), 2016
Pages: 48-51
Section: Technology
Authors(s): E.A. Mazurenko, G.I. Kasyanov

Annotation:
Recipes for new food products for athletes subject to intensive physical loads and high neuro-emotional stress during training and competition were developed. The obtained products are enriched with CO2-extracts and CO2-oil-cakes from vegetable raw materials containing valuable biologically active substances. The block diagram of the production of pastes “Regbi” and “Sportivnyy”, recommended for inclusion in the diet of the Rugby players, is presented. The chemical composition and indicators of metabolism developed meat-vegatable pastes are identified. Draft technical documentation and specifications TС 9160–169–04801346–16 to specialized meat-vegatable products at proposed formulations were developed. Performed testing of the results of research and calculation of the expected economic effect in terms of one company ranged from 4,2 to 4,9 thousand ruble 1 thousand cans of products.

Keywords: specialty products, sports nutrition, diet, product enrichment, formulation of pastes